Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam pytanie do wszystkich odnośnie opon .

Mam zamiar kupić nowe opony i zastanawiam się nad wielosezonowymi,czy to dobry pomysł czy lepiej dać sobie spokój?

Chodzi dokładnie o Pirelli 20 cali

Pozdrawiam 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wielosezonowe tylko na miasto nie nadają się na śnieg, nawet nie pomyśl, żeby jechać w góry ,przy większych prędkościach autostradowych w lecie bardzo się zużywają ,na dwa komplety lato, zima zużywają się trzy komplety wielosezonowych, 20 calowe to jest wręcz pomyłka, jestem właścicielem warsztatu samochodowego w Warszawie ,mam ponad 600 kompletów opon przechowywanych i regularnie w sezonie wymieniam ponad 1000 kompletów ,to moja wiedza

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie słuchaj głupich komentarzy o oponach wielosezonowych, szczególnie od właścicieli kapciarni. Dla nich taka opona to wróg nr.1, bo zabiera im robotę. Do normalnego użytkowania w zupełności wystarczają, zważywszy na to, jakie mamy ostatnio zimy. Mam w firmie wiele samochodów i niektóre mają wielosezonowe opony np. XC60, GLC. Złego słowa o nich nie powiem. Zużywają się normalnie, a nawet powiem że wolniej niż letnie ( może z uwagi na głębszy bieżnik). 

Jeśli nie jeździsz na codzien wyczynowo, czy jakoś mega szybko, to przy napędzie 4x4 takie opony są super kompromisem

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wielosezonowe opony do ciężkiego auta to co najmniej głupi pomysł w zimę bez śniegu to może jeszcze jakoś się to trzyma drogi ale w lato to nie ma żadnej sensownej przyczepności do asfaltu.

Opublikowano

Albo miałeś jakieś dziwne opony, albo nie wiesz o czym piszesz. Nie twierdzę, że opony all season będą lepsze od letnich w lecie, ale przy normalnym użytkowaniu, nie będzie widać większej różnicy. Opona wielosezonowa to jest zawsze kompromis, i trzeba to brać pod uwagę.