Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy przyjaciele, zwracam się do Was  z zapytaniem o intrygującą mnie kwestię związaną z automatycznym załączaniem się hamulca postojowego po wyłączeniu silnika. Zauważyłem, że czasem tenże się włącza a czasem nie. Czy ktoś z Was wie od czego to zależy ? Pozdrawiam. 

Opublikowano

Problem precyzyjnie opisywałem we wcześniejszym wątku Hamulec postojowy, oraz X1 aktualizacje. Fakt, że problem dalej występuje jednoznacznie świadczy, że dla BMW prawidłowe działanie układu hamulcowego w naszych autach jest mało istotne. Wielokrotnie prosiłem na infolinii BMW o pisemne wyjaśnienia losowego działania / niedziałania hamulca postojowego - nie uzyskałem jakiejkolwiek merytorycznej odpowiedzi. Jeżeli auto jest na gwarancji to doradzam za każdym razem gdy automatyczny hamulec postojowy się nie zaciągnie po zakończeniu jazdy, kontakt z serwisem celem wezwania lawety i odstawienie auta do naprawy. Problem leży w stabilności systemu i niestety wg mnie przekłada się również na losowe działanie innych układów wspomagania kierowcy (np. załączenie tak zwanego inteligentnego żeglowania - mniej więcej 2 razy w miesiącu po zdjęciu nogi z gazu auto zachowuje się w sposób niewytłumaczalny, automatyczne wycieraczki działają rewelacyjnie no chyba, że akurat niedziałają, czasami auto nie chce oddać kabla do ładowania itd, czasami auto nie hamuje - ale o tym zostałem uprzedzony :)). Jaka to wersja X1 i systemu ?.   

• Lubię to 1
Opublikowano

Mój model to 23i a co do systemu (operacyjnego?) to nawet nie wiem ale chyba jakiś początkowy bo auto odbierałem w 07/23. Pomysł z zabawą w lawetę może i dobry ale wymagający sporo czasu 😉

W międzyczasie zauważyłem pewną prawidłowość a mianowicie gdy włączona jest funkcja AUTO HOLD to ręczny zaciąga się automatycznie za każdym razem a gdy nie jest włączona to ręczny śpi i wówczas można go uruchmić wyłącznie manualnie. Przeprowadziłem ok. 10 takich prób więc trudno kategorycznie stwierdzić że tak będzie zawsze ale będę tą sprawę pod tym kątem obserwował dalej, kto wie, może tak to właśnie ma działać ?

Opublikowano

W aplikacji "Mój pojazd" masz opcje "Autom. włączenie hamulca post. przy wyłączeniu got. do jazdy". Jeżeli opcja jest włączona to za każdym razem gdy wyłączasz auto zaciąga się automatycznie tzw. hamulec ręczny. W moi aucie (z 11.2023) przez ok. 10 miesięcy hamulec za każdym razem załączał się prawidłowo, po jednej z aktualizacji (tej która dodała możliwość generowania 18 kluczy cyfrowych) opcja ta wyłączyła się samoczynnie i auto bez ostrzeżenia przestało zaciągać hamulec po zakończeniu jazdy. Przestawienie ponowne opcji na ON  powodowało, że automatyczny hamulec postojowy działał prawidłowo ale ponownie po paru dniach opcja  "Autom. włączenie hamulca post. przy wyłączeniu got. do jazdy" samoczynnie przełączała się na OFF bez ostrzeżenia i auto przestawało zaciągać hamulec po zakończeniu jazdy. Z tego co mi wiadomo opcja połączona jest z profilem kierowcy i może przyjmować różne wartości dla różnych profili.  Używając auto tylko z jednym profilem kierowcy opcja ta wyłączała się samoczynnie co kilka dni (również w aucie zastępczym, które otrzymałem na czas naprawy x1 18i z 12/2004). Serwis po kontakcie z "mityczną" centralą stwierdził, że jest to wina błędów w kolejnych aktualizacjach. W wyniku kolejnej reklamacji i stanowczego stwierdzenia, że automatyczny hamulec postojowy służy do unieruchomienia zaparkowanego pojazdu a nie do badania czujności kierowcy oraz, że za każdym razem gdy opcja powyższa wyłączy się samoczynnie auto trafiać będzie na serwis "centrala" coś zaradziła i faktycznie przez kolejne trzy miesiące automatyczny hamulec postojowy działa prawidłowo.

Oprogramowanie to zdecydowanie najsłabsze ogniwo w tych autach. Mam wrażenie, że jest tworzone i testowane przez totalnych amatorów, którzy nie są kierowcami w realnym świecie (jak np. inaczej wytłumaczyć powiązani funkcji grzania fotela pasażera z profilem kierowcy - przecież to oczywiste (dla wszystkich tylko nie dla sztucznej inteligencji), że są to dwa różne tyłki 🙂).

Opublikowano

Właśnie przeczytałem w instrukcji obsługi,że jezeli Auto Hold jest włączony to z automatu zaciąga po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika hamulec postojowy, w innym przypadku nie...

Opublikowano

Funkcja Auto Hold, której działanie aktywowane jest przyciskiem na środkowym tunelu powoduje załączenie hamulca postojowego przy każdym zatrzymaniu auta (np. jeżeli zatrzymasz się na światłach), w celu ruszenia (zwolnienia elektrycznego hamulca tzw. ręcznego) musisz nacisnąć pedał "gazu" (auto "nie pełza" do przodu jak zdejmiesz nogę z hamulca bo ma "zaciągnięty ręczny"). Oczywiste jest, że jeżeli chcesz wyłączyć gotowość do jazdy to najpierw zatrzymujesz auto co powoduje przy aktywnym  Autu Hold załączenie hamulca postojowego. Czym innym jest opcja "automatycznego załączenia hamulca postojowego po wyłączeniu gotowości do  jazdy". To zupełnie inna funkcjonalność, której działanie jest "maskowane" jeżeli włączone jest Auto Hold. Opcja "automatycznego załączenia hamulca postojowego po wyłączeniu gotowości do  jazdy" działa niezależnie od Auto Hold i jest realizowana prawidłowo jeżeli jest włączona. Problem polega na tym, że "system" potrafi samoczynnie w wyniku aktualizacji wyłączyć tą opcje bez ostrzeżenia kierowcy co powoduje, że w przypadku gdy nie korzystasz z Auto Hold jesteś tym faktem zaskakiwany i auto możesz zostawić bez zaciągniętego hamulca (szczególnie istotne przy autach z napędem elektrycznym). W praktyce wygląda to tak, że auto np do czwartku po wyłączeniu samo zaciąga hamulec a od piątku już nie i musisz hamulec zaciągać "z palca", włączasz ponownie powyższą funkcje, ponownie auto przez kilka dni zaciąga hamulec samoczynnie po czym nagle przestaje to robić itd.. Takie działanie w odniesieniu do układu hamulcowego jest mim zdaniem niedopuszczalne (układy wspomaganie kierowcy nie służą do badania jego czujności !!!).