Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. W mojej e90 przyszła pora na pierwszą (w moim posiadaniu) wymianę oleju w skrzyni, xDrive oraz w dyfrach. Jako że sam nie mam warunków to muszę udać się do serwisu. Stąd mam kilka pytań: 

-Jaki olej do skrzyni polecacie? Tylko ZF cz Ravenol lub coś innego też będą dobre? Ile litrów oleju potrzeba i jak mniej więcej cenowo wychodzi za cały  zestaw do wymiany?

-Jaka wymiana będzie dobra? Statyczna czy raczej dynamiczna? 

-Jaki olej do xDrive oraz do dyfrów? I ile litrów wchodzi?

Skrzynia to ZF 6hp19z.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano

Do skrzyni zestaw ZF - miska + olej. Nie ma sensu moim zdaniem bawić się w Ravenola, bo cenowo wychodzi bardzo podobnie. Rodzaj wymiany - ile głów tyle opinii. Ja jestem za statyczną, zgodnie z zaleceniami ZF. Dodatkowo, jeśli przebieg masz już z tych wyższych (200kkm+) i olej nie był jeszcze nigdy wymieniany to proponowałbym podwójną wymianę oleju, tj, najpierw wymienić sam olej, pojeździć trochę, zrobić jakieś 300-500km i wtedy dokonać wymiany właściwej tj olej i miska. 

Do xDrive i dyfrów z powodzeniem stosuje Ravenola, bo tu już różnica cenowa względem OEM jest prawie dwukrotna. Dyfer przód ok 0,6 litra, dyfer tył ok 0,9 litra, xDrive ok 0,5-0,6 litra. 

Potrzebne cześci i oleje znajdziesz po nr VIN u Maćka na www.czescidobmw.pl 😉 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Autko ma nalatane 244k, przy 200k był przeprowadzony remont skrzyni i wymieniony cały olej.

Jednak zdecyduję się na statyczną wymianę.

Co do oleju - ile litrów na pełną wymianę? Zestawy ZF mają przeważnie po 7 litrów i nie wiem czy to wystarczy czy dokupić jeszcze kilka?

Opublikowano

Przy demontażu samej miski wystarczy te 7 litrów, bo spłynie ok 6,5, choć asekuracyjnie 1 litr możesz dokupić 😉

Gdybyś dodatkowo demontował do tego mechatronikę, to potrzebne byłoby z 8-9 litrów. Ale skoro 44k temu był robiony remont, to demontaż mechatroniki ani płukanie skrzyni nie ma sensu i pojedyncza wymiana w zupełności wystarczy. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wcisniesz w 8hp, przy statycznej, wiecej niz 5.5L.

Opublikowano

Ale tu mowa o 6hp 🙂 W każdym razie ok, mój błąd. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W 6hp tez nie wcisniesz:) 

• Lubię to 1