Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam takie pytanie: czy miska olejowa od skrzyni ZF 8HP (520d LCI, a więc z mild hybrid - wiem, że miska jest inna) kupiona w ZF różni się czymkolwiek od takiej kupionej w ASO BMW? Czy na oryginalnej jest logo BMW, którego nie ma na ZF? Chodzi mi o to, czy jeśli wymienię olej i kupię miskę ZF to czy ASO zorientuje się, że olej był wymieniany. 

E30 325i 2d '88 - classic

E36 325i Smurf na tor - klik!

G31 LCI

MX-5 ND '19 track car

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To wlasnie ZF produkuje te miski ale na oryginale OEM beda inne oznaczenia , chociazby data produkcji wiec jak ktos bedzie chcial sprawdzic to i tak do tego dojdzie. 

Opublikowano

To, że ZF jest producentem miski to wiem. Pytanie, czy jest tak, że na misce kupionej w ASO jest wytłoczony znaczek BMW, a na misce kupionej od ZF go nie ma. 

G31 LCI

MX-5 ND '19 track car

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
22 godziny temu, pawel934 napisał(a):

ASO zorientuje się, że olej był wymieniany. 

1. nikt nie będzie na to patrzył

2. masz prawo wymienić sobie olej w skrzyni nawet niektóre Aso oferują taką usługę, nigdzie nie jest też powiedziane że miska musi być z logo BMW, dyrektywa unijna pozwala stosować zamienniki

Opublikowano
50 minut temu, Randall napisał(a):

1. nikt nie będzie na to patrzył

2. masz prawo wymienić sobie olej w skrzyni nawet niektóre Aso oferują taką usługę, nigdzie nie jest też powiedziane że miska musi być z logo BMW, dyrektywa unijna pozwala stosować zamienniki

Ad 2 - oczywiście wiem, że mam takie prawo, tak samo jak mam prawo stosować zamienniki. Tyle tylko, że jeśli skrzynia padnie to jest to pierwsza furtka do odmowy naprawy gwarancyjnej (np. poddanie pod wątpliwość, czy został użyty prawidłowy olej przy wymianie poza ASO). Ukrywając fakt wymiany unikamy w ogóle takiej dyskusji. A fakt, że ja mam rację i mógłbym ją udowodnić przed sądem (do którego na pewno nie pójdę, z uwagi na zamieszanie nieprzystające do przedmiotu sporu) wiele mi nie da 😃 Ale już wiem co i jak, dziękuję Panowie za pomoc 🙂

G31 LCI

MX-5 ND '19 track car

Opublikowano
W dniu 21.03.2025 o 15:09, pawel934 napisał(a):

Ukrywając fakt wymiany unikamy w ogóle takiej dyskusji.

Pytanie czy data produkcji miski Cię nie zdradzi?:)

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination