Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Przypadkowo natknąłem się na temat na ruskiej stronie odnośnie retrofitu otwierania klapy z kopniaka w autach z okresu pandemii, gdzie taka opcja była niedostępna z powodu ograniczeń w dostępności półprzewodników. Co ciekawe, cały zabieg wykonany przez BMW polega na tym, że zamiast pudełeczka z elektroniką, dali zaślepkę  z rezystorem. Natomiast instalacja jest - zasilanie, czujniki, podłączenie do BDC. Więc cała operacja sprowadza się do wymiany pudełeczka na pełnoprawny sterownik i zakodowanie 3 linijek. 

Pomijam kwestię czy to komukolwiek przydatne przy klapie na sprężynach, no ale byłby to najłatwiejszy mod ever made 🙂

https://www.drive2.ru/l/652772907658798551/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli co ? Jesli komus zabierali ta opcje pozostawal dostep komfortowy ale bez bagaznika ? Poza tym w turingu chyba zawsze jest elektryczna klapa !

• Moderatorzy
Opublikowano
3 godziny temu, saab napisał(a):

Czyli co ? Jesli komus zabierali ta opcje pozostawal dostep komfortowy ale bez bagaznika ? Poza tym w turingu chyba zawsze jest elektryczna klapa !

Nie do końca. W okolicach pandemii występowały różne braki podzespołów do zmontowania fury, np. brak kamer 360, brak Bowersa, a tutaj brak otwierania/zamykania klapy bagażnika "butem", bo nie było czujnika pod zderzakiem. Także elektryka klapy, a otwieranie z buta to jakby dwie różne funkcje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ja nawiazalem do wczesniejszego wpisu o klapie na sprezynach. 

Opublikowano (edytowane)

Hej Saab, no mam klapę na sprężynach i wczoraj sprawdziłem i mam normalnie przyklejone czujniki i poprowadzone zasilanie. Brakuje tylko modułu. Mam oczywiście działający dostęp komfortowy (czyli bezkluczykowy, również do bagażnika - te opcje były niezależne). Wydaje mi się że klapa sterowana elektrycznie to była osobna opcja poza pakietem, no ale mogę sprawdzić czy nie mam też instalacji do siłownika klapy. To byłby lekki szok...

Tak to wygląda.

image.png.6058fce637eb7b2e8d2f44b84e7f0c5c.png

Ma ktoś z Was sedana i elektrycznie otwieraną klapę i wypisaną gdzieś tą opcję?

Edytowane przez Enriquez
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 22:18, Enriquez napisał(a):

Hej Saab, no mam klapę na sprężynach i wczoraj sprawdziłem i mam normalnie przyklejone czujniki i poprowadzone zasilanie. Brakuje tylko modułu. Mam oczywiście działający dostęp komfortowy (czyli bezkluczykowy, również do bagażnika - te opcje były niezależne). Wydaje mi się że klapa sterowana elektrycznie to była osobna opcja poza pakietem, no ale mogę sprawdzić czy nie mam też instalacji do siłownika klapy. To byłby lekki szok...

Tak to wygląda.

image.png.6058fce637eb7b2e8d2f44b84e7f0c5c.png

Ma ktoś z Was sedana i elektrycznie otwieraną klapę i wypisaną gdzieś tą opcję?

Cześć.Mam sedana i w specyfikacji widnieje kod 032X - wycofanie bezdotyk sterowania klapy.

20250628_130208.jpg

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Enriquez napisał(a):

Kupujesz moduł, kodujesz i będzie 

Mam tylko jeden przycisk na klapie,zaryglowanie zamka po zamknięciu.Dostęp komfortowy jest,klapa otwiera się z pilota,jak i pod dotknięciu przycisku w klapie.Mówisz że wystarczy dołożyć moduł ? Chyba drugi guzik na klapie też muszę dołożyć? 

Edytowane przez Świeży Fun
Opublikowano

Ten moduł powoduje jedynie to, co guzik na pilocie. Jeżeli nie masz napędu elektrycznego, to klapa się tylko otworzy zupełnie tak jak przytrzymanie guzika na pilocie. Rzecz jasna sama się nie zamknie. Więc to taki mod - raczej jako ciekawostka.