Skocz do zawartości

BMW 535i xdrive 2016'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry,

Kupilem w usa na aukcji BMW 535i xdrive 2016', przebieg 149.000km. Co warto sprawdzic? wymienic po zakupie? slyszalem, ze slaby jest lancuch rozrzadu... panewki?

z drugiej strony czytalem , ze to jedna z lepszych wersji silnikowych.

z gory dziekuje za informacje

szerokiej drogi,

pozdrawiam, Patryk

• 1 rok później...
Opublikowano

Gratuluje :) Domyślam się, że miałeś raport Carfax, było coś o serwisach? Wydaje mi się, że nie ma sensu ładować od razu kasy w naprawę silnika, jeśli nie daje oznak padliny, zasadniczo serwis panewek i rozrząd jest akurat w przedziale Twojego przebiegu, ale kto wie czy hamburgery już się tym nie zajęli, dlatego warto czytać uważnie raport Carfax. Kupno auta z USA w ciemno zawsze jest ryzykowne, nic odkrywczego ;)

W mojej po ściągnięciu zrobiłem płukanie silnika preparatem Liqui Moly, wymieniłem olej, wszystkie filtry. Dodatkowo musiałem wymienić tarcze przód i klocki komplet + opony bo zjechane, ale to akurat banalne i oczywiste rzeczy widoczne na oko. Po miesiącu przyszło mi też wymienić sprężyny amorów i poduszki, końcówki drążków - korozja jako skutek miesięcznej podrózy oceanem + fakt, że moja jeździła na północnym wschodzie w klimacie nadmorskim zrobiły swoje. Myślałem też nad wymianą oleju w skrzyni, ale nie mam zastrzeżeń do funkcjonowania ZF 8HP i nie szarpie absolutnie nic, więc odradził mi to znajomy w serwisie GearMar (a chłop ma jakiś certyfikat specjalistyczny, więc mu ufam).

Pojeździsz, to wyczujesz co jest do zrobienia :)

Opublikowano

ah, no i mam wtyczke OBD, więc sobie sprawdziłem błędy na komputerze, ale miałem czysto także git

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 23.04.2026 o 19:11, kaju23 napisał(a):

... korozja jako skutek miesięcznej podrózy oceanem...

To już w kontenerach nie przewożą?

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Przewożą, ale kontenery przeciez nie sa w 100% szczelne. Dodatkowo auta przed rejsem stoja na placu w porcie przed załadunkiem do kontenera, to takie wilgotne, słone powietrze też nie sprzyja.

Opublikowano
W dniu 3.05.2026 o 21:23, Wioletta napisał(a):

To już w kontenerach nie przewożą?

przewożą, ale tak jak @KucaQ napisał, czas postoju i warunki atmosferyczne robia swoje. Znajomy ściągnął na własny użytek 4 albo 5 aut z USA wschodnie wybrzeże - tarcze miał skorodowane mocno 2 razy, sprężyny amorów standard popękane, poduszki też mu się zdarzyły. No takie coś trzeba wliczać w potencjalne koszta, chyba że ktoś ciągnie auto z teksasu czy nevady gdzie jeździło w suchym klimacie, to wtedy szansa na takie niespodzianki jest mniejsza )