Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Autko ma aktualnie 107k km. Przeszlo dynamiczna wymiane oleju w renomowanym serwisie ktory juz robil mi takie uslugi w poprzednim aucie.

Przed wymiana skrzynia dzaiala na prawde super. Lepiej niz w moim poprzednim f31. Po wymianie dziala dalej lepiej poza jednym zakresem predkosci.

Przy relatywnie delikatynm ruszaniu na 2 biegu, czesto, (nie zawsze), obroty ida do gory, skrzynia jakby zmienia bieg, obroty troche spadaja, potem wciaz przyspieszajac trzyma te obroty zeby definitywnie zmienic bieg i obnizyc obroty. Jest to takie troche uczucie jakby sie jechalo cvt.

Zrobilem reset uczenia - nie pomoglo

Zrobilem reset kalibracji (bardzo delikatne ruszanie od zera do 8 biegu) - dobrze zrobilem ? - tez nie pomoglo

Jak sie rusza mocniej to problem nie wystepuje. Poza delikatna jazda skrzynia dziala jak rakieta. Gdyby nie to ze przed wymiana nie bylo takich jaj to pomyslal bym ze jest to jakas forma ochrony skrzyni przed nadmiernym zurzyciem przy delikatnej jezdzie.

I teraz nie wiem co. Firma ktora to zmieniala jest w Polsce a ja mieszkam w Niemczech i nie planuje wypadu do PL. Jechac z tym do BMW to mi zaproponuja wymiane skrzyni za 20000 Euro.

Za kazda pomoc bede bardzo wdzieczny

Piotr

Opublikowano

ZF zaleca statyczne wymiany, ale dynamiczna nie powinna robić różnicy bo ASO też ją stosują, zresztą przepłukanie i wymiana całego oleju wydaje się lepsze od statycznej. Aż taka różnica w cenie że wolałeś to w Polsce zrobić? Ja widzę trzy możliwości, jeździć i obserwować czy będzie to powoli ustępowało, bo po resetach na pewno musi się ponownie zestroić żeby można było wydać werdykt, wrócić do Polski na reklamację jak uznają albo zrobić wymianę w Niemczech jak się nie opyla tu jechać. Gwarancji że to ustąpi nie mamy.

Opublikowano

W moim ASO - w Niemczech mi powiedzieli ze oleju sie nie wymienia. Juz wiecej nie dopytywalem 😛

Chyba po prostu musze przywyknac 

Dzieki za odpowiedz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bo w aso wymienia sie po prostu cała skrzynie biegóe 😂🤦‍♂️😛

• Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też kiedyś zaobserwowałem takie zachowanie skrzyni biegów z tym że jedyny wspólny element tego opisu to powolne przyśpieszanie a bieg i prędkość była wyższa skrzynia też zresztą inna olej wymieniany wiele tysięcy kilometrów wcześniej. Z ciekawości postaram sie jechać podobnie i sprawdzę czy dalej tak jest a wydaje mi się to raczej normalnym zjawiskiem.