Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mi ostatnio okazało się że w mieści spalił 15 litrów gazu. PRzy czym odczuwałem takjakby woń gazu. Po roztworze z mydła i popsiukaniu kabli okazało się że gaz z przewodu uciekał. Poprawiłem i teraz wogóleni nie śmierdzi. cały czas w sumie jeżdże po mieście w dużych korkach spalanie wychodzi około 11-13 gazu. A więc całkiem całkiem. Mam sekwencje i nadeszła wymiana filterków więc myśle że spalanie jeszcze spadnie :)
  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
ja mam katalogowo spalanie w mieście 12,6 i praktycznie dokładnie tyle mi auto pali ,normalna bulwarowa jazda , w trasie 8l przy prędkościach rzędu 90-100km/h

No i tyle pali 2.0 Pb. ja mam taki silniczek i tyle srednio wychodzi...(raz mi wyszlo 11,7L ale top pewnie cos zle policzylem:)) )

Naz imnym odcinku i krotkich odcinkach nie ma co sie oszukiwac, ze wyjdzie ci ponizej 11L !!! tymbardziej silnik 2,5:)))

Pozdrawiam Mariusz
Opublikowano
ja mam katalogowo spalanie w mieście 12,6 i praktycznie dokładnie tyle mi auto pali ,normalna bulwarowa jazda , w trasie 8l przy prędkościach rzędu 90-100km/h

No i tyle pali 2.0 Pb. ja mam taki silniczek i tyle srednio wychodzi...(raz mi wyszlo 11,7L ale top pewnie cos zle policzylem:)) )

Naz imnym odcinku i krotkich odcinkach nie ma co sie oszukiwac, ze wyjdzie ci ponizej 11L !!! tymbardziej silnik 2,5:)))

ja i tak jestem pełen podziwu że moje auto przy tej masie, i na tych mega niestandardowych kołach mieści się w 12-13 litrów po mieście , a jak słysze że komus 320 pali 10 w "mieście"no to już sobie wyobrażam tą metropolię :mrgreen: gdzie ruch o 15 godzinie w piątek musi być chyba mniejszy niż u mnie w niedizele o 2 w nocy :mrgreen:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Szczególnie jak sie jeździ ostro w mieście i spalanie nie przekracza 11l/100km.!! Nie mam 2.0, ale przy takiej opcji przy (ostrej jeździe 11l/100) to może sobie zmienie silnik :liar:
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano

a jak to jest możliwe że niektórzy podaja że pali im mniej niż dane katalogowe??

Ja powiem tak... z tego co wiem spalanie 2.0 i 2.5 jest bardzo podobne (ciekawe dlaczego) i zejście poniżej 11l w mieście (Warszawa) to chyba Golfem było by średnio mozliwe, nie wspominając już o godzinach szczytu

Ale na diagnostykę jadę.. niech sprawdzą co i jak, przynajmniej będą mieli co robić

Opublikowano

Gratuluje wszystkim posiadaczą 320 , którym te samochody palą 10l..., ale dziwie się też marketingowcą BMW że zawyżają w danych technicznych aż o 3 litry rzeczywiste spalanie tego modelu :shock:

Poniżej scan instrukcji dla silnika M52 96 rok

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img219.imageshack.us/img219/3783/instre36pl199ii7.jpg

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

KUJON: :cool2:

To chyba zamyka temat :clap:

Pozdrawima

Opublikowano
A więc sami widzicie że spalanie w mieście 320iA na poziomie 15l to jest normalka.... dodać do tabeli wiekowość i mamy bite 15l.... więc jak to jest panowie że niektórzy spalają 8l/100 w takim aucie... albo ściema albo nie jeżdżą po prawdziwym mieście.... Dzięki stary za tabelkę, już wszystko jasne ;)
Opublikowano

Zeby uzupelnic temat dorzucam - spalanie wg instrukcji dla silnikow M50 (bez Vanosa), sorrki za jakosc (tylko telefon).

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img442.imageshack.us/img442/8339/photo0003qh5.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img340.imageshack.us/img340/20/photo00031ye5.jpg

Dodam od siebie ze moje 2,5 pali mniej wiecej tak jak przewidzial producent :mrgreen: Mozna spalic 10l/100km w "miescie", ale chyba jadac obwodnica w srodku nocy :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

Witam

Ja ma 320 e36 na gazie II generacja i pali mi gazu teraz czyli zima swiatla okolo 14.5 gazu w mieście i 13l w trasie srednie V to 130-140 k/h

15 litrow benzyny to ja na moj gust troche za duzo chyba ze zmieniesz biegi od odiecia do odciecie :)

pozdro

MAC
Opublikowano

Witam

Podłączam sie do wypowiedzi Pibulas"a.

Też sie cieszyłem jak na trasie hulałem i to przy prędkościach 110-140km/h. Pali wtedy, tu nie przesadzam i można mówić to co sie chce, 6 do 9 ltr/ 100km. To było w warunkach letnich......Nastąpiła jesień, a teraz zima :D .....

Jednak po mieście...Krótki rozruch, potem jazda i pierwsze "miodern tłoking.. :mrgreen: I wszystko jasne! I tak rano i popołudniu. Nie dziwię się że teraz mam wsazania średnie, około 11 ltr/100km(trasa+miasto).

Tak ma byc widocznie, tylko że boli trochę jak sie ma znowu załadować "pełny magazynek" :norty: Yee!!

Pozdrawiam

Irek

Opublikowano
.... więc jak to jest panowie że niektórzy spalają 8l/100 w takim aucie... albo ściema albo nie jeżdżą po prawdziwym mieście....

Przeczytałam sobie wszystkie posty w tym wątku i nie zauważyłam żeby ktokolwiek napisał że mu auto pali 8 l/100 w mieście...Wg tego co przeczytałam dane o spalaniu są dość precyzyjnie wyszczególnione.

A humorystycznie to moje auto albo pali w mieście 0 l/100km ( :lol: mieszkam w centrum..) albo około 10 l/100 km, tylko że ja jestem typem oszczędzającym haśtany pod maską, bo nie uważam, że ruszanie z kopyta na światłach, rondach etc. dodaje mi prestiżu i wolę wydać kaskę na tytułowe "waciki" a nie na kolejny zestaw opon.. A możliwości mojego auta wolę degustować na autostradzie, gdzie przynajmniej mam okazję obudzić Vanosa..

Co do zimowego jeżdżenia to wydaje mi się że jeszcze mniej się spali, a myślę tu o jeżdżeniu w trasach, bo i delikatniej bedziemy operowali gazem na śliskich nawierzchniach.

Opublikowano

Każdy post który w temacie będzie miał "spalanie", "pali" itd. będzie się kończył w taki sposób. Nie weim albo tak jest że niektórym przy ostrej jeździe 320 pali 10 w mieście albo tak trudno jest im uwierzyć że to jest więcej a czasem i dużo więcej :!:

Ale dopóki zdania są tak skrejne to będzie tak zawsze :twisted2:

Opublikowano
Więc podsumowując wątek.... (przypominam że mam auto w automacie)... co należy sprawdzić chcąc "wyregulować" auto aby mniej paliło...sonda lambda to już wiem, ale co jeszcze? jeśli można to poproszę o konkrety
Opublikowano
dodam od siebie ze auta zima pala wiecej gazu bo sie zmienia proporcja propanu - butanu, nie pamietam dokladnie ale jeden z gazow jest tylko srodkiem transportowym a drugi sie wlasciwie spala i z niego powstaje energia. teraz zima po prostu wlasciwego gazu jest mniej a wiecej jest bezuzytecznego srodka transportowego, przez to auta sa slabsze, wiecej pala i cena na dystrybutorze wyzsza bo transportowiec jest drozszy
Opublikowano
Kup sobie 320 która pali mniej :wink: :mrgreen: :wink:

Hahaha, bardzo śmieszne

A czy np. zacinający się silniczek krokowy ma wpływ na zwiększenie spalania?

Opublikowano
z temp silnika nie ma kłopotów, wymieniałem termostat ze 2 mc temu... nagrzewa się normalnie, po ok 3-4 km juz mam wskazówkę na środku
Opublikowano
hmm...a to co chłopaki pisali sprawdziłeś tj. Sonde, Świeczki, Kable i Filtr?