Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka, na menu pod zegarami oraz na nawigacji komputer pokazuje dokładnie środek między minimum a maksimum. Dolałem ok 0,5l oleju żeby poziom wzrósł do maksimum ale nic się nie zmieniło. 

Jak sprawdzić czy czujnik oszukuje i drugie pytanie jakie są objawy gdy oleju jest za dużo? Bo po tej dolewce nie wiem czy tego oleju nie ma za dużo jeśli czujnik faktycznie oszukuje 

Opublikowano

Ale po dolewce dałeś silnikowi popracować parę minut na jałowych i dopiero robić drugi pomiar? Ten czujnik nie działa natychmiastowo. 

Opublikowano

Tak. Zgasiłem samochód na jakieś 30 minut i odpaliłem ponownie i kilku minutach sprawdzałem stan oleju

Opublikowano

Problem chyba rozwiązany, sprawdziłem stan oleju po całej nocy i poziom podniosł się o jedną kreskę 

• Moderatorzy
Opublikowano

Olej sprawdza się na rozgrzanym silniku gdzieś po 10-15minutach od zgaszenia a nie zimnym po nocy.

spacer.png

Opublikowano

@Kuj0n patrząc po VIN autora tematu, silnik to N46, więc nie ma bagnetu, a tylko elektroniczny czujnik. Wówczas pomiar sie rozpocznie i tak po czasie po jakim czujnik uzna za odpowiedni. 

Zauważyłem u siebie, że jak robię pomiar od razu po odpaleniu silnika, to ten trwa jakies 5-7 minut. A na rozgrzanym silniku wynik jest praktycznie w ciągu kilku sekund. Ale po dolewce najlepiej zgasić silnik, odczekać chwilę, odpalić, dać mu popracować z 5 min i dopiero wykonać ponowny pomiar. 

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie wpadłem na to żeby sprawdzić VIN 😄

Czytając, że sprawdził poziom po całej nocy uznałem że na bagnecie 🙂

spacer.png