Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, od tygodnia jeżdżę fabrycznie nowym G05 na kołach 22". Chcąc dokupić zimówki (auto przyszło na letnich oczywiście) sprzedawca poinformował mnie, że BMW dopuszcza tylko zimowe 21" i od razu zaproponował komplet kół. Już chciałem od niego to kupić ale zauważyłem na tym forum, że ludzie piszą że jeżdżą na zimowych oponach 22" co nie ukrywam bardzo mnie zaciekawiło. Prawdę mówiąc wolałbym mieć opcję 22" lato/zima ze względów estetycznych. Czy ktoś przerobił temat i mógłby się podzielić? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Hej,

Czy możesz założyć opony 22” na zimę? Możesz. Co więcej, mój znajomy z pracy kupił takie opony u jednego z warszawskich dilerów (continentale jakieś)

Czy powinieneś? Pozostawiam Twojej ocenie. Zgodnie z instrukcją i naklejką na słupku w drzwiach kierowcy - nie można używać opon zimowych w rozmiarze 22”. OEM dopuszcza 4x 275/45/20 (wszystkie koła takie same, rozmiar 20”) lub 275/40/21 z przodu i 315/35/21 z tyłu 

Wklejam zdjęcie z info źródłowym 

Aha: mój model to M60i; być może dla innych wersji silnikowych dopuszczalne rozmiary są inne; natomiast żadna wersja nie ma dopuszczonych 22” zimowek 

IMG_8809.jpeg

Edytowane przez maciek_w

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

Ja na zimę i w sumie lato też mam 21 i prawdę mówiąc wygląda jak dla mnie dobrze. Myślałem nad 22 na lato przy zakupie, ale potęga podświadomości (większy komfort jazdy) zwyciężyła u mnie 🙂  

co do zimowych nie zdecydowałbym się na 22 z uwagi na różne warunki jazdy, więcej dziurawych dróg , ale przede wszystkim dlatego, że BMW nie oferuje dla X5 G05 LCI więcej niż 22 cale na zimę. 
w sumie ciekawe jakby to się miało do kolizji i ubezpieczenia lub jakiejś naprawy zawieszenia gwarancyjnej skoro jeździsz na kołach na których nie powinieneś … nie wiem czy jest sens wtedy się z nimi szarpać . 

Opublikowano

Z 22" zimowymi jak ktoś lubi Alpy zimą może być problem z łańcuchami (o ewentualnymi problemami z gwarancją i ubezpieczalnią nie chcę myśleć). Nawet x5 w wersji M nie ma na zimę 22", jest na wszystkich kołach zima - 295/35R21