Skocz do zawartości

Opony zimowe X3 M50 - koła 20'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę wybrać opony zimowe - nie chcę kół 19', nie widzę też sensu kupować całych kół 20', więc chcę zamówić same opony: w rozmiarze 20' z homologacją widzę 4 modele, w tym dwa od Pirelli, które skreślam na starcie, zostaje więc Michelin Pilot Alpin 5 lub Goodyear Ultra Grip Performance 3. Oba modele mają dobrą opinię i podobną cenę - ale może ktoś ma i powie jak się jeździ. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja mam michały w Tesli i bardzo pozytywnie je oceniam

Opublikowano

Michelin ma niezgodny indeks nośności z homologacją dla M50 dla tylnej osi - 111 zamiast 108.

Mam felgi do sprzedania nowe fabryczne 20" z M50 - w razie czego dawaj znać na priv.

Opublikowano

przy okazji co sądzicie o felgach aftermarketowych
niestety do M50 nie ma ciekawych wzorów 21 cali
znalazłem na allegro takie zamienniki, rozmiarowo chyba idealnie pasują?
21x9.5 ET37
21x10.5 ET43 
https://allegro.pl/oferta/felgi-21-5x112-do-bmw-m3-g80-6-g32-7-g70-x5-g05-x6-g06-x7-g07-9-5-10-5-cali-16457770989

FELGI 21 5X112 do BMW M3 G80 6 G32 7 G70 X5 G05 X6 G06 X7 G07 9.5+10.5 cali

Opublikowano
23 godziny temu, serfer12 napisał(a):

Michelin ma niezgodny indeks nośności z homologacją dla M50 dla tylnej osi - 111 zamiast 108.

Mam felgi do sprzedania nowe fabryczne 20" z M50 - w razie czego dawaj znać na priv.

Jak opona ma wyższy indeks nośności to chyba nie jest problem? Potrafi przenieść większe obciążenie, niż jest wymagane.

Opublikowano
44 minuty temu, PKort napisał(a):

Jak opona ma wyższy indeks nośności to chyba nie jest problem? Potrafi przenieść większe obciążenie, niż jest wymagane.

Im wyższy indeks prędkości tym opona twardsza. Dla indeksu 111 jest 9% wyższa nośność niż dla 108. Czy ma to jakiś wpływ na prowadzenie auta? Pewnie marginalny, ale ma.

Po coś producent zaleca i dany rozmiar i daną nośność. Kombinowanie w takim aucie z niehomologowanymi rozwiązaniami jest moim zdaniem niepoważne szczególnie w okresie trwania gwarancji.

Opublikowano
3 godziny temu, serfer12 napisał(a):

Im wyższy indeks prędkości tym opona twardsza. Dla indeksu 111 jest 9% wyższa nośność niż dla 108. Czy ma to jakiś wpływ na prowadzenie auta? Pewnie marginalny, ale ma.

Po coś producent zaleca i dany rozmiar i daną nośność. Kombinowanie w takim aucie z niehomologowanymi rozwiązaniami jest moim zdaniem niepoważne szczególnie w okresie trwania gwarancji.

Moje zrozumienie jest takie, że indeks nośności odpowiada obciążeniu, jakie musi być w stanie przenieść opona w danym samochodzie. Ma to wprost związek z DMC danego samochodu. O ile więc nie można stosować opony o niższym indeksie nośności, to stosowanie opony o wyższym indeksie nie powinno rodzić problemów.

Ten artykuł na Link4 wprost stwierdza, że można stosować opony o wyższym indeksie nośności:

https://www.link4.pl/blog/indeks-nosnosci-opony-czym-jest-i-jak-go-dobrac

Ale jeżeli ktoś ma jakieś inne informacje poparte odpowiednim źródłem, to chętnie się zapoznam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 27.12.2024 o 13:14, LeśnyDziad napisał(a):

Muszę wybrać opony zimowe - nie chcę kół 19', nie widzę też sensu kupować całych kół 20', więc chcę zamówić same opony: w rozmiarze 20' z homologacją widzę 4 modele, w tym dwa od Pirelli, które skreślam na starcie, zostaje więc Michelin Pilot Alpin 5 lub Goodyear Ultra Grip Performance 3. Oba modele mają dobrą opinię i podobną cenę - ale może ktoś ma i powie jak się jeździ. 

dlaczego Pirelli skreślasz na starcie?

co z nimi nie tak?

czyli sa takie opcje do M50
https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-ultragrip-performance-3-285-40-r20-108-v-xl-#553328135
https://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-pilot-alpin-5-285-40-r20-111-v-xl-#552580378

https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-scorpion-winter-285-40-r20-108-v-xl-fr-#552259054

Opublikowano
  • Autor

Miałem Pirelli w G01 letnie (fabryczne) i puścił oplot, druty wyszły i komplet nowych gum (auto nie było obciążane, zostało jakieś 50% bieżnika). Kiedyś jeździłem na zimowkach sottozero i też za cholerę to się śniegu nie trzymało. Jeździłem za to na Michelinach i Goodyear i było super, więc mam jakieś takie ogólne uprzedzenie do Pirelli, choć możliwe, że scorpion to niezła opona.

Mam założone Goodyear Ultragrip 20' i jest ok, ale jeszcze po śniegu nie jechałem. Z tego co wiem to chyba Michelin nie do końca pasują (któryś parametr jest inny).

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie, dobrze rozumiem, że na M50 da się kupić same opony zimowe (na 20 calowych przyjedzie auto) np, Pirelli lub GoodYear i to będzie zgodne z homologacją BMW?

Edytowane przez Denis13

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak

Opublikowano
18 godzin temu, Denis13 napisał(a):

Panowie, dobrze rozumiem, że na M50 da się kupić same opony zimowe (na 20 calowych przyjedzie auto) np, Pirelli lub GoodYear i to będzie zgodne z homologacją BMW?

Tak, ale z uwagi na różne rozmiary opon przód/tył i xDrive, lepiej wybierać modele, które mają homologację BMW. Ewentualnie przy odbiorze przejść się z centymetrem i upewnić się, że wszystkie opony mają identyczny obwód (podobno xDrive ma tolerancję +/- 0,1% obwodu?).

Opublikowano
  • Autor
W dniu 10.02.2026 o 17:27, Denis13 napisał(a):

Odbierałem w zimie i jeszcze w salonie założyli mi Goodyear 20', rozmiar mieszany, wtedy były chyba tylko te dostępne - bardzo dobra opona (używam już drugą zimę), oczywiście z homologacją, kupione u nich.

Edytowane przez LeśnyDziad

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam potrzebuje kupić opony na lato 20 cali PRZÓD 255.45.20 +TYŁ 285.40.20 do x3 g45 . Niestety tylko Pirelli p zero E wchodzi w rachubę , ponieważ tyko te są w RUN FLAT.

Czy można założyć przód 245.45.20 tył 275.40.20 (takie są w X3 G01) z tego rozmiaru jest większy wybór ?

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, misiek999 napisał(a):

Witam potrzebuje kupić opony na lato 20 cali PRZÓD 255.45.20 +TYŁ 285.40.20 do x3 g45 . Niestety tylko Pirelli p zero E wchodzi w rachubę , ponieważ tyko te są w RUN FLAT.

Czy można założyć przód 245.45.20 tył 275.40.20 (takie są w X3 G01) z tego rozmiaru jest większy wybór ?

Wydaje mi się, że BMW nie stosuje już RF, w G45 fabrycznie dostałem Conti (bez RF), ale jeśli będę zmieniał to na Goodyear Eagle F1 - w każdym razie z Conti masz chyba 2 modele pasujące i ten Goodyear, jest chyba też Yokohama, Pirelli nawet jakby były to bym nie kupił.

Opony w innym niż homologowany rozmiar to trochę proszenie się o kłopoty...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Do g45 opony bez runflatów w tym rozmiarze i brać tylko rozmiar homologowany. Opony oczywiscie też z homologacją bmw jak auto na gwarancji