Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym wymienić szkła lamp przednich. Sa mocno zmatowiałe i nie są orginalne. Jakie polecacie i czy dam radę sam wymienić. Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc. 

Ignacy
Opublikowano

Zadałem 2 pytania, a odpowiedziałeś na jedno 🙂

Ale ok, przedlift więc klosze masz klejone. Sam sobie poradzisz, ale musisz mieć conajmniej opalarkę i troche zdolności manualnych. Trzeba nagrzać klosz dookoła i po prostu odkleić. Nowe klosze kleisz na nowym kleju. Kup klej butylowy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Spoko, spoko, akurat w tym przypadku przedlift wystarczył.

Przedlifty we wszystkich nadwoziach mają klejone klosze.

W polifcie sedan/touring ma tylko na zatrzaskach. Coupe/cabrio klejone. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Wymieniałem w touringu przedliftowym (ksenony) i nie pamiętam tam żadnego kleju.

Screenshot_20241225_145220_Chrome.jpg

Edytowane przez maniek21112

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

No widzisz, to ciekawe. Ja osobiście miałem do czynienia z dwoma przedliftowymi sedanami i oba miały klejone (zabij, nie pamiętam już producenta reflektorów, ale cos mi świta że Bosch). Może kwestia tego, że halogenowe są klejone, a xenony na zatrzaskach.

Generalnie temat rzeka z tym, które klejone a które na zatrzaskach. Ja wielokrotnie zderzyłem sie ze stwierdzeniem że poliftowy touring/sedan jest klejony, a miałem w rękach 3 komplety lamp halogenowych (2x ZKW i 1x AL) i 1 xenonowych ZKW i wszystkie były na zatrzaskach. 

Opublikowano

Żaden przedlift nie miał klejonych kloszy w e46 - tylko poliftowe coupe miały klejone - mowa o oryginalnych lampach Bosch/AL i ZKW, nie wiem jak jest z jakimiś "wynalazkami".

Klosz był identyczny w lampie z xenonem i bez xenonu.

Klejone mogły być bo jednak już swój wiek mają i ktoś mógł tam grzebać ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sprawdziłem. Nie są klejone tylko na zatrzaskach i uszczelkach. Jaką markę  ewentualnie polecacie. Poprzednie klosze wytrzymały max 3 lata i są już zmatowiałe.Podeślicie tez prosze jakiś filmik związany z wymianą. Pozdrawiam i dziekuję.

Ignacy
Opublikowano

Ja generalnie zamawiam na eBayu bez szukania marki, zazwyczaj przed przeglądem - czyli co dwa lata. Tyle wytrzymują zwykłe zamienniki;) koszt około 30€. W Polsce pewnie kupiłbym TYCa albo coś takiego.

Wymiana jest prosta, o ile nie robisz tego na zimnie 😉 Najwięcej czasu zajmuje samo wyjęcie lampy z auta. Potem trzeba wyjąć delikatnie gumowe "owiewki " - są na zatrzaskach. Potem delikatnie podważasz po kolei  zatrzaski trzymające klosz i odsuwasz go. Ot, cała technologia.

😉

Opublikowano

Nie trzeba demontować lampy z auta do wymiany klosza. Bez żadnego problemu zrobisz to na aucie. 

Marka kloszy - bez znaczenia, każdy z dostępnych zamienników będzie +/- podobnej jakości. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, KucaQ napisał(a):

Nie trzeba demontować lampy z auta do wymiany klosza. Bez żadnego problemu zrobisz to na aucie. 

Marka kloszy - bez znaczenia, każdy z dostępnych zamienników będzie +/- podobnej jakości. 

Właściwie nie, prawdę powiadasz -  ale wtedy łatwo odłamać ramkę zaczepu na lampie od spodu - zwłaszcza kiedy robi się to pierwszy raz. A w sumie najgorzej odprowadzana wilgoć jest właśnie tam. Sam dopiero  raczkuję w marce, dlatego permanentnie staram się nie robić czegoś na skróty -  nauczony do bólu na autach, gdzie śrubokręt ciężko wcisnąć do komory silnika 😂 

Edytowane przez yeti19