Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taka sytuację 🙂 

Po poprzedniku (E90) zostały mi zimówki jeżdzone raptem jeden sezon (205/55R16) - jak nówki w sumie. Więc zamiast kupowac nowe opony 17" stwierdziłem, że kupie jakieś uzywane felgi 16" i na nie założę opony jakie mam i sporo dukatów zostanie w kieszeni.

Wypatrzyłem takie coś: https://allegro.pl/oferta/felgi-16-5x120-bmw-f30-f31-e90-e1-e46-oe-f9720-25-15079188057  Zadałem pytanie sprzedającemu czy fakt, że otwór centralny w oferowaej feldze jest: 72,5 a w F30 jest podawany 72.6 stanowi jakiś problem i tam mam odp. że tak jest ok. Zapytałem jeszcze kolejne: "czy opona 205/55R16 bez problemu się na tej dekadzie dobrze "osadzi". I tu odpowiedź mnei zbiła z tropu: "Model BMW F30 nie ma w homologacji opony 205/55r16" Czy w takim razie na taka felgę nie włożę tej opony? 

Ad pytanie o stan baterii w czujnikach ciekawa odpowiedź: "Niestety skaner do czujników nie pokazuje stanu baterii. Każdy skaner a mamy 3 różne ma tryb 0-1 czyli pokazuje bateria ok lub jeżeli jest słaba pokazuje bat low." z czego w sumie nie wiem czy bateria jest ok czy nie tylko jak działa skaner 😉

Napiszcie proszę czy ta opona wejdzie mi na tą felgę? Musze na cito zmienić na zimówki a jestem troche w kropce. Z góry dziekuje. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Otwór centrujacy to 72,56 dlatego jedni piszą 72,5 a inni 72,6.

Zobacz na naklejce czy bmw dopuszcza 16,u Mnie najmniejszy rozmiar to 17.

Opona wejdzie na felgę ale jak to bedzie wyglądać?

• Lubię to 1
Opublikowano
25 minut temu, andrz_ej napisał(a):

"Model BMW F30 nie ma w homologacji opony 205/55r16" Czy w takim razie na taka felgę nie włożę tej opony? 

Na felge załozyć się da, ale rozmiar opony na 16 cali do F30 to 205/60, a nie 205/55.

Druga sprawa - jaki masz silnik? Od tego zalezy czy w ogóle 16 uda Ci sie na auto założyć. 

Opublikowano
1 minutę temu, KucaQ napisał(a):

Na felge załozyć się da, ale rozmiar opony na 16 cali do F30 to 205/60, a nie 205/55.

Druga sprawa - jaki masz silnik? Od tego zalezy czy w ogóle 16 uda Ci sie na auto założyć. 

silnik: 320i xdrive

Opublikowano

Z xdrivem to polecam nie kombinować, tylko trzymać się homologacji. Naprawa wyjdzie Cię więcej niż nowy komplet opon.

• Lubię to 1
Opublikowano
15 minut temu, QWERtyy napisał(a):

Z xdrivem to polecam nie kombinować, tylko trzymać się homologacji. Naprawa wyjdzie Cię więcej niż nowy komplet opon.

No w sumie - nie pomyślałem o tym a to argument wagi cieżkiej. 

Opublikowano
Godzinę temu, QWERtyy napisał(a):

Z xdrivem to polecam nie kombinować, tylko trzymać się homologacji.

Nie popadajmy w paranoję. Jeśli założy 4 takie same koła o podobnym stopniu zużycia to napędowi nic sie nie stanie... Jedynie co to wyglądąłoby pokracznie. 

Dla xdrive najwazniejsze jest, by 4 koła miały te same obwody, zatem nawet jak odejdzie od homologowanego rozmiaru to nic się nie stanie dopóty będą to wciąz 4 koła o tym samym obwodzie. 

Do 320i teoretycznie 16 powinno wejść. Jednak odpuśc sobie 16, bo na budzie F'ki wyglądają one komicznie. Skoro opony masz w stanie "jak nowe" to je sprzedaj i kup 17. 

Opublikowano

Kolejna rzecz w przypadku poważnego wypadku drogowego, jak w przypadku opon nie zgodnych z homologacją zachowa się ubezpieczyciel i prokurator.

Niby małe prawdopodobieństwo ale po co wystawiać się na ryzyko?

Opublikowano
W dniu 13.11.2024 o 15:16, vitruve napisał(a):

Kolejna rzecz w przypadku poważnego wypadku drogowego, jak w przypadku opon nie zgodnych z homologacją zachowa się ubezpieczyciel i prokurator.

Niby małe prawdopodobieństwo ale po co wystawiać się na ryzyko?

No tutaj przepisy sa nieco łaskawsze dla kierowców. Ubezpieczyciel nei może ich ignorować. Zgodnie z  nimi musi wykazać, że opony a właściwie ich stan miały wpływ na zaistnienie szkody. Sam brak homologacji a priori nie może powodować odmowy wypłaty odszkodowania. luczowy jest stan opon i wpływ tego stanu na zdarzenie. 

• Lubię to 1
Opublikowano

A temat kombinowania z felgami 16 🙂 zamknąłem. Kupione Bridgestone Blizzak LM005 DriveGuard 225/50R17 98 V XL i na 3- 4 lata mam temat z głowy (przy przbiegach typu 5 kkm rocznie to może i dłużej) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam!