Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wyżej, BMW dopuszcza obydwa paliwa, a B46 w USA jeździ nawet na 87 oktanach 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, Pokakulka napisał(a):

Możesz jeździć na jakim chcesz. BMW dopuszcza jedno i drugie. Wszystko w zależności od zasobności portfela. 

Na 98 nie Masz spalania stukowego

Opublikowano
16 minut temu, jacekmury1 napisał(a):

91 USA =Nasze 95

Ale ja pisałem o 87, nie 91 😉 A 91 to już u nich Premium Fuel. Na mało której stacji dostępne paliwa o wyższej ilości oktanów.

16 minut temu, jacekmury1 napisał(a):

Zaleje bak zobaczymy czy jest różnica

Nie ma żadnej. Ja jeżdżę głównie na 95, co kilka tankowań zalewam 98 (aktualnie wyjeżdżam drugi zbiornik 98 z rzędu), ale żadnych zauważalnych efektów nie doświadczyłem. 

Opublikowano

Mam czarne końcówki wydechu, więc cięzko zauważyć czy są okopcone, ale delikatne okopcenie to norma przy bezpośrednim wtrysku. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
29 minut temu, QWERtyy napisał(a):

Ja od dwóch lat tankuje tylko 98 i końcówki okopcone.

Pocieszyłeś Mnie,bo już myślałem że coś nie tak.

Pzdr Jacek

Opublikowano
W dniu 12.11.2024 o 14:08, jacekmury1 napisał(a):

Jak w temacie pb 95 czy 98?

Jeśli producent auta zalecał by jazdę na 98 to by to napisał na klapie wlewu paliwa. Zatem lepiej i taniej lać 95. 

Absolutnie żadnej korzyści z lania 98 do silnika który nie jest do tego przystosowany to pieniądze w błoto i zwykle spadek mocy :))  Zatem jeśli tuner Wam nie zrobi programu na takim paliwie to ....95 oktanów