Skocz do zawartości

Dziwny dźwięk, ćwierkanie na postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwny dźwięk takie ćwierkanie pojawia się po rozgrzaniu auta  w trakcie jazdy i na wolnych obrotach.

Nagrywane z środka auta 

Ma ktoś jakieś pomysły od czego zacząć ? 

M47 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak pojawi  sie ten dzwiek too wtedy zrzuć pasek osprzętu jak ucichnie to któraś rolka do wymiany jak nie to coś coś w silniku niestety będzie. 

Opublikowano
  • Autor

Właśnie z tym dźwiękiem jest tak że się pojawi dopiero po rozgrzaniu i to nie zawsze , jak się pojawi to potrafi powiedzmy nie wiem dać hałas co 3 sekundy, albo jak ja filmiku że w trybie ciągłym 

W trakcie jazdy jak mocno wcisne hamulec to potrafi na czas hamowania zniknąć, ale na przykład na postoju potrafi być (sprawdzę rolki i dam znać , lecz się nie zdziwię jak coś w silniku już siada) 

(Na papierze ma już niby 300k, ale patrząc że ma przedmuchy może mieć równie dobrze 500k)

Silnik generalnie chodzi dobrze nie ma żadnych złych objawów (w sumie i tak moja jednostka ma przedmuchy i jestem na etapie dojeżdżania silnika żeby wymienić słupek)

Opublikowano
  • Autor

tutaj facet nagrywa co prawda przy silniku ale jakby nie patrzeć trochę jest może podobny dźwięk i u niego problem był w kose pasowym. 

Opublikowano
  • Autor

ale w komentarzach ludzie piszą, że podobne dźwięki dawała im pompa wody, no nic zacznę od paska to wtedy jesli przestanie to albo rolki lub kolo pasowe ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po zdjeciu paska każde koło/rolkę trzeba sprawdzić czy nie ma luzu, zacina się, allbo wydaje jakieś nezbyt normalne dźwięki. Dobrze jakbyś miał stetoskop to wstępnie można osłuchać silnik w czasie pracy

Edytowane przez Krzyś111685053072

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany, okazało się, że dmuchawa wydaje takie dźwięki

Może komuś się przyda na przyszłość.