Skocz do zawartości

Pękanie przedniej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Któregoś dnia latem wyszedłem po pracy na parking i okazało się, że pękła mi przednia szyba (auto 1,5 roczne). Żaden odprysk, tylko nie wiadomo skąd półkoliste pęknięcie idące od linii dachu, w okolicach czujników skręcające w bok. Po prawie miesięcznym oczekiwaniu dostałem akcept na naprawą gwarancyjną i wymianę na nową.
Minęły 2 miesiące. W czwartek jechałem trasą, i nagle trzask ... szyba pękła tym razem w poziomej linii (ok.20 cm) od prawego słupka (od strony pasażera). Na pewno powodem nie był, żaden kamień z drogi, bo zarówno przede mną jak i na sąsiednim pasie nie była żadnego auta, a droga równa jak stół.
Miał ktoś z was takie przygody w przednią szyba w G30? Sprawa dziwna, od razu zadzwoniłem do łódzkiego serwisu, ale tak jak poprzednio nikt kompetentny nie raczył oddzwonić, więc śmigam w poniedziałek zgłosić szkodę gwarancyjną. Kijowo, że teoretycznie nie powinienem jeździć takim autem, bo grozi odebranie dowodu, a rozpatrywanie gwarancji nie jest niestety sprawne.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

loL dziwne , utrata sztywności nadwozia ? Jesli tak to problem bedzie sie powtarzal ! Byly jakies drobne nawet kolizje ?

Opublikowano

Grubo, skończy się gwarancja i będziesz się z tym bujał samemu, ciekawe czy szybiarze mają na to jakiś patent a'la grubsza warstwa kleju żeby dać szybie pracować.
Dziwne że pierwsza wytrzymała 1,5 roku, a druga już tylko 2 miechy.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, saab napisał(a):

loL dziwne , utrata sztywności nadwozia ? Jesli tak to problem bedzie sie powtarzal ! Byly jakies drobne nawet kolizje ?

Żadnych stłuczek, nic. Dziwna sprawa.
Czytałem na zagranicznych forach, że stosowane w 5 szyby są delikatne, co widać jak potrafią zbierać ryski, czy łapią szybko odpryski, etc. ale pękanie to już wiadomo grubszy temat.
Zobaczymy co powiedzą.

Opublikowano
  • Autor

Serwis dopatrzył się mikroskopijnego odprysku przy samym słupku. Możliwe że on był tam wcześniej i poszło potem pęknięcie. Odprysk mikro z pół cm od słupka na ciemnym polu, ale fakt był, gwarancja nie przejdzie, na szczęście mam rozszerzony pakiet szyb z bezpłatną wymianą.

Nie zmienia to faktu, że poprzednio pękła sama. Oby już koniec.

Temat do zamknięcia.

Opublikowano

Ja mam już trzecią szybę w aucie. Za każdym razem trafiona nie wiadomo kiedy. Obecnie też mam odprysk (może ze 3mm, zalepiony w warsztacie z szybami), ale się nie powiększa i tylko ja wiem gdzie to dokładnie jest. Jeżdżę z tym, bo mam już dosyć wymieniania i podwyżek ubezpieczenia. To, co zauważyłem, to te szyby są robione z jakiegoś gównolitu. Ostatnia szyba wstawiona w marcu 2023 ma już taką sieczkę, że pod słońce jest dramat. Pewnie wpływ na to ma fakt, że 99% przebiegu rocznego (a jeżdżę ok 35.000 km rocznie) mam na autostradzie.

Opublikowano

Faktycznie coś jest z tymi szybami. 2x wymieniana. 2021 z salonu.