Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od dłuższego czasu borykam się z dziwnym dźwiękiem podczas skręcania w jedną i w drugą stronę podczas postoju albo przy bardzo małej prędkości, ktoś miał podobny przypadek? Wahacze przód były wymieniane na LEMFÖRDER'a, dawałem wazelinę techniczną w ogumienie przy grodzi gdzie przechodzi wałek kierownicy ale nie pomogło:

Aktualizacja najnowszych map/Kodowanie/Zmiana oświetlenia/ambientu wewnątrz auta - zapraszam PW

Opublikowano

Usłyszałem taką opinię że gumy od sprężyn mogą wydawać takie dzwięki, może być to?

Aktualizacja najnowszych map/Kodowanie/Zmiana oświetlenia/ambientu wewnątrz auta - zapraszam PW

Opublikowano

A może jeszcze warto czymś spryskać przeguby kardana na kolumnie kierownicy pod maską? Z tego co widzę, to hałasuje zawsze przy konkretnym położeniu kierownicy.

Opublikowano (edytowane)

Też mi się pojawia  ten odgłos sporadycznie w lecie, potem znika.

Mam podejrzenia co do taśmy w kierownicy.  Dopóki dzwiek sam ustaje nie ruszam na razie.

Edytowane przez Lendio
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.09.2024 o 09:06, Lendio napisał(a):

Też mi się pojawia  ten odgłos sporadycznie w lecie, potem znika.

Mam podejrzenia co do taśmy w kierownicy.  Dopóki dzwiek sam ustaje nie ruszam na razie.

Zauważyłeś że zaczyna to jęczeć jeśli chcesz nawrócić np na parkingu robiąc to szybciej niż zwykle i są większe przeciążenia, tak u mnie jest. Ja obstawiam na sworzeń górnego wahacza i jestem już skłonny go przebić igła i wpuścić smar testowo jak będzie jęczeć 😂 podobno wytarała się warstwa teflonu na sworzniu, a nie mam jak dokładnie tego zlokalizować bo nawet nie ma jak ręki włożyć auto obniżone... Na następny dzień rano już cisza.

Edytowane przez GODFATHER9191

Opublikowano (edytowane)

Tak zdecydowanie dzwiek pojawial sie typowo przy parkowaniu jak sie trzeba wiecej namachac kierownica na postoju.

Moze to dobry trop. 

Edytowane przez Lendio
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pudło wahacze górne zmienione, więc komplet cały nowy a dźwięk nadal występuje. W kilku miejscach byłem nikt nic nie wie. Mam krótsze sprężyny i nawet nie ma jak łapy wsadzić tak mały prześwit. Może ktoś ogarną temat co może być?

Opublikowano

Inny mechanik jak pokazałem nagranie bo teraz ciężko to uświadczyć jak jest duża wilgotność rzucił hasło że może być coś z układem kierowniczym prawdopodobnie, no ale na prawdopodobnie nie wymienię pół auta więc problem nie rozwiązany. Czekamy czy komuś uda się ten problem rozwiązać.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mi się udało, chociaż do dziś nikt nie wie co to było. Borykałem się z podobnym dźwiękiem przy kręceniu np. na parkingu. Początkowo żaden mechanik nie znalazł przyczyny, też wymieniałem elementy zawieszenia, bezskutecznie. W końcu jeden z najlepszych speców od geometrii w mojej okolicy wziął samochód na kilka godzin na warsztat. Walczył do późnej nocy, zrobił, choć sam nie wie do końca co dokładnie pomogło. Zrzucił od spodu wszystkie plastiki i idąc od tyłu dokręcał każdy element. Dźwięk ustał i nie pojawia się już od roku.

• Lubię to 1
Opublikowano
20 godzin temu, Mercek napisał(a):

Mi się udało, chociaż do dziś nikt nie wie co to było. Borykałem się z podobnym dźwiękiem przy kręceniu np. na parkingu. Początkowo żaden mechanik nie znalazł przyczyny, też wymieniałem elementy zawieszenia, bezskutecznie. W końcu jeden z najlepszych speców od geometrii w mojej okolicy wziął samochód na kilka godzin na warsztat. Walczył do późnej nocy, zrobił, choć sam nie wie do końca co dokładnie pomogło. Zrzucił od spodu wszystkie plastiki i idąc od tyłu dokręcał każdy element. Dźwięk ustał i nie pojawia się już od roku.

2x robiłem geometrię ale nic nie pomogło dalej to się dzieje, o tej porze roku trochę rzadziej, na wiosnę jak zacznie znowu jęczeć to chyba podejmę temat sprawdzenia układu kierowniczego.

Opublikowano

U mnie wyglądało to tak, że sprawdzone zostało dokładnie zawieszenie, układ kierowniczy, maskownica, nawet hamulce z przodu, żeby wyeliminować wszystkie możliwości. Pomogło zrzucenie wszystkich plastikowych osłon pod spodem i cierpliwe dokręcanie dosłownie każdego możliwego elementu.