Skocz do zawartości

Błąd świecy żarowej Bmw x3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Bmw x3 E83 2.0 D 2004r. Proszę o radę.... miałem wczoraj  błąd świecy żarowej 4231. Chciałem wymienić tą trzecią świecę ale gdy dziś rano sprawdzałem interfejsem to już tego błędu nie ma a pojawił się tylko  4221 czyli druga świeca. O co chodzi? Czyżby to sterownik niedomagał  bo jak wytłumaczyć że raz jest błąd trzeciej świecy a innym tylko drugiej. Sterownik wymieniony i świece jakiś rok temu..... oczywiście Beru.

Pozdrawiam Andrzej 

Opublikowano

Wymień przewód żarowy sterownika. Koszt koło 130 zł. Nim do tego u siebie doszedłem, wymieniłem dwa sprawne sterowniki na nowe…

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję kolego za radę. Zamówiłem ten przewód.  Jeśli  nie pomoże to już zostaje sterownik. Myślę że nie kupię nowego ale oddam do regeneracji . 

Dziś już pojawił się kod czterech świec uszkodzonych. 

Edytowane przez fabianopulos

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 14.09.2024 o 23:23, deebee napisał(a):

Wymień przewód żarowy sterownika. Koszt koło 130 zł. Nim do tego u siebie doszedłem, wymieniłem dwa sprawne sterowniki na nowe…

Hej,

przy wymianie tego przewodu trzeba odlaczac akumulator?

Pozdrawiam,

Kamil.

Opublikowano
W dniu 29.03.2025 o 20:20, Kaamil napisał(a):

Hej,

przy wymianie tego przewodu trzeba odlaczac akumulator?

Pozdrawiam,

Kamil.

Jako że będziesz operować przy rozruszniku, gdzie przewody są odkryte, dla bezpieczeństwa odłącz akumulator.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
8 godzin temu, deebee napisał(a):

Jako że będziesz operować przy rozruszniku, gdzie przewody są odkryte, dla bezpieczeństwa odłącz akumulator.

Przy podpinaniu z powrotem potrzebna jest adaptacja? Jest ryzyko, ze rozkoduje mi sie radio?

Opublikowano
15 godzin temu, Kaamil napisał(a):

Przy podpinaniu z powrotem potrzebna jest adaptacja? Jest ryzyko, ze rozkoduje mi sie radio?

W E83 aku nie wymaga adaptacji. Radio także nie powinno się rozkodować.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Przewód żarowy sterownika został wtedy wymieniony jak i sam sterownik. Nic sie nie zmienilo. Gdzie szukac dalej przyczyny?

Opublikowano
W dniu 19.09.2025 o 20:48, Kaamil napisał(a):

Przewód żarowy sterownika został wtedy wymieniony jak i sam sterownik. Nic sie nie zmienilo. Gdzie szukac dalej przyczyny?

Jeśłi jesteś na 100% pewny sprawności sterownika i połaczeń elektrycznych, sprawdź same świece (tylko przez żarówke 21`W, coby ich nie popalić, to są świece 5V)

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.09.2025 o 14:44, deebee napisał(a):

Jeśłi jesteś na 100% pewny sprawności sterownika i połaczeń elektrycznych, sprawdź same świece (tylko przez żarówke 21`W, coby ich nie popalić, to są świece 5V)

Hej, wszystkie swiece wymienione, a błąd 4203 jak był tak jest... Możliwe, ze jakis przekaźnik jest do wymiany? Jeżeli tak to jaki? 

Opublikowano

Przekaznik 61366915327 sprawdzony i jest ok...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
19 godzin temu, Kaamil napisał(a):

Hej, wszystkie swiece wymienione, a błąd 4203 jak był tak jest... Możliwe, ze jakis przekaźnik jest do wymiany? Jeżeli tak to jaki? 

To że wymienione nie znaczy że sprawne, są na właściwe napięcie?

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)