Skocz do zawartości

F30 - wymiana klocków z przodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni, 

czy ktoś może się podzielić info o wymianie klocków z przodu w F30ce? Znalazłem na YT filmik, ale tam koleś zdejmuje cały zacisk (za co zostałem ostro skrytykowany przy wymianie z tyłu... ? )

dodatkowe pytanie - czy z przodu jest podobnie jak z tyłu jeden czujnik, czy są dwa przy każdym kole dedykowany?

z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@RafalP73 przepraszam jak poczułeś się skrytykowany ale bardziej chodziło mi o fachofców którzy nie mają pojęcia co robią i próbują edukować innych,  odpisałem ci na PW że procedura jest identyczna do tyłu. Do klocków nie sciągamy jażma tylko sam zacisk no i z przodu można cofnąć tłoczek przed zdjęciem zacisku.

Opublikowano
  • Autor

nie nie, krytyka była słuszna i fajnie że napisałeś... bo ja jako mechanik-amator znalazłem tylko tego gościa na YT i wykazując się siłą odkręciłem całe jarzmo... na szczęście nic się nie dzieje, ale może następni nie popełnią błędu - więc za krytykę to ja dziękuję w imieniu swoim i tych co może z tego skorzystają ?

za PW dzięki - jak tylko przestanie padać, to zajmę się klockami... ?

pozdr

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zapomniałem napisać że czujnik jest jeden po przeciwnej stronie niż z tyłu, jak czujnik nie jest uszkodzony i odzyskasz go w całości to można go używać ponownie tylko odepnij na chwile wtyczke zeby auto zobaczyło wymianę. 

Opublikowano
8 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Zapomniałem napisać że czujnik jest jeden po przeciwnej stronie niż z tyłu, jak czujnik nie jest uszkodzony i odzyskasz go w całości to można go używać ponownie tylko odepnij na chwile wtyczke zeby auto zobaczyło wymianę. 

Wypinanie kabelka niekonieczne, można wszystko wyklikać z kokpitu.

Co do samej wymiany, polecam dokładnie wyczyścić prowadnice w jarzmie. I najlepiej posmarować cienką warstwą smaru np Textar Ceratec. Uwaga: kawałek prowadnicy jest także na zacisku.

Jeśli komuś chce się bawić, można do wciskania tłoczka wykręcić odpowietrznik i najbardziej zawodniony płyn zlać do naczynia zamiast wciskać z powrotem do układu.

No i przed wciskaniem najlepiej posmarować tłoczek (pod gumową osłoną) odpowiednim smarem (np Textar Hydratec) żeby zabezpieczyć okolice uszczelki przed korozją.

Opublikowano
  • Autor

Hej, 

jeszcze raz dzięki za podpowiedź!!!. Prawidłowa wymiana klocków jest kilka razy szybsza od tej opisanej na YT;-) Choć trochę się zdziwiłem jak łatwo poszły te imbusy (8'ki) - lekki jęk przy odkręcaniu, ale poszło z klucza bez żadnego siłowania, czy przedłużek... co jak na tak newralgiczny element to się spodziewałem większego oporu.

Kabelek jest faktycznie jeden i już był mocno naderwany więc go tez wymieniłem. Wszystko śmiga bez problemowo.

Płyn hamulcowy niedawno miałem zmieniany - więc już nic nie kombinowałem ?