Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

Muszę wymienić pokrywę zaworów w mojej e61 

Cena pokrywy OEM około 2000zl

Cena zamiennika około 1000zl

Pytanie czy w tym przypadku warto użyć zamiennika czy lepiej dopłacić do oryginalnej pokrywy? Wiem że te silniki nie bardzo lubią jakiekolwiek zamienniki stąd pytanie. 

Opublikowano
W dniu 6.09.2024 o 19:04, VagaBim napisał(a):

Kluczowym elementem pokrywy zaworów jest membrana odmy. Nie wiem jak to wygląda w zamiennikach. Dlaczego wymieniasz pokrywę?

Wyciek oleju, niezbyt duzy, bo dolewam około litr oleju pomiędzy wymianami oleju (około 10k km) 

W każdym razie wg mechanika wyciek jest zauważalny, dodatkowo podobno już coś tam było grzebane no i mechanik zaleca wymianę pokrywy. 

Opublikowano
W dniu 7.09.2024 o 23:31, makross napisał(a):

Wyciek oleju, niezbyt duzy, bo dolewam około litr oleju pomiędzy wymianami oleju (około 10k km) 

W każdym razie wg mechanika wyciek jest zauważalny, dodatkowo podobno już coś tam było grzebane no i mechanik zaleca wymianę pokrywy. 

To czy cieknie spod pokrywy zaworów to akurat możesz sam sprawdzić. Warto to zrobić zanim wyłożysz 2 k PLN na nową pokrywę. Mogą być inne źródła wycieków oleju. Możesz też sprawdzić czy membrana odmy działa w miarę poprawnie. U mnie ciekła ostatnio pompa podciśnienia.