Skocz do zawartości

Dziwne tarcie podczas skręcania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Ostatnio przy mocniejszych zakrętach w lewo lub przy pokonywaniu rond słychać z prawej strony dziwne przerywane obcieranie. Dzieje się to tylko przy skręcaniu w lewo. Zdjąłem prawe koła tylne i przednie. Żadnych śladów obcierania, tarcze jak i osłony proste nie skrzywione. Felgi nigdzie nie rysują jak i same nie są porysowane. Klocki w zeszłym roku były wymienione na nowe, problem pojawił się dopiero jakiś tydzień temu. Załączam filmik w którym troszkę słabo słychać,w realu jest to głośniejsze. Jakieś pomysły co to może być?

Autko to e90 lift z xd 2009r.

Edytowane przez Skajuu

Opublikowano

Mam dokładnie ten sam problem u siebie i taki sam dźwiek (jakby ocieranie osłony tarczy o tarcze), tylko trze zarówno z lewej jak i z prawej strony - skręcam w lewo trze z lewej, skręcam w prawo trze z prawej.

Zdejmowałem koła i tez nie widzę żadnych sladów obcierania, osłony tarcz lekko odgiąłem, ale to nie było to, bo trze dalej.

Jedyne co, to po odgięciu osłon przestało trzeć w czasie toczenia, np skręcałem na osiedlu to równiez tarło, teraz trze przy wyższych predkościach na łukach lub na rondach. 

Także przycupne do tematu 🙂

Opublikowano
  • Autor

U mnie problem występuje tylko przy niższych prędkościach i tylko przy skręcie w lewo. Też na początku myślałem że może to osłona tarczy, nawet odgiąłem ją w drugą stronę i nic to nie dało.

Może to łożysko pada?

Edytowane przez Skajuu

Opublikowano

Też u mnie przy skręcie w lewo na rondzie obcierało. Okazało sie, że miałem trochę za długie śruby od kół. Kupiłem dedykowane od febi ( krotsze o ok 5mm od tych co mialem) i ocierać przestało.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 15.07.2024 o 08:39, bastaz napisał(a):

Też u mnie przy skręcie w lewo na rondzie obcierało. Okazało sie, że miałem trochę za długie śruby od kół. Kupiłem dedykowane od febi ( krotsze o ok 5mm od tych co mialem) i ocierać przestało.

Śruby raczej odpadają, końcówki nie są poprzecierane ani porysowane. Dla pewności mierzyłem dziś suwmiarką i nawet na maksymalnie wkręconej do tarczy śrubie w środku pozostaje jakieś 2cm wolnej przestrzeni. Chyba pozostaje tylko łożysko bo wszystko inne jest ok...