Skocz do zawartości

Prawidłowa jazda automatem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna posiadam Bmw X3 z automatyczną skrzynią biegów i mam pytanie jak prawidłowo korzystać z automatu?

Jeśli się zatrzymam na dłużej i nie chce zgasić silnika ponieważ chce aby chodziła klimatyzacja albo chce wysiąść z auta(z odpalonym silnikiem) to na jakim trybie mam ustawić skrzynię?

Jeśli chce zmienić tryb pracy skrzyni na sport to muszę się zatrzymać czy mogę podczas jazdy?

Jeśli chce wyprzedzić inne auto to mogę zrobić tzw. kickdown? Nie niszczy to skrzyni biegów?

Za odpowiedzi z góry dziękuję. 

Opublikowano
  • Moderatorzy
Cytat

Jeśli się zatrzymam na dłużej i nie chce zgasić silnika ponieważ chce aby chodziła klimatyzacja albo chce wysiąść z auta(z odpalonym silnikiem) to na jakim trybie mam ustawić skrzynię?

P

Cytat

Jeśli chce zmienić tryb pracy skrzyni na sport to muszę się zatrzymać czy mogę podczas jazdy?

Możesz podczas jazdy.

Cytat

Jeśli chce wyprzedzić inne auto to mogę zrobić tzw. kickdown? Nie niszczy to skrzyni biegów?

Po to jest ta funkcja, nic się nie stanie.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja zapytam inaczej słyszałem ze jada w trybie sport to same korzysci?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Taka jest ogólna opinia i ja się z tym też zgadzam, bo obroty zdrowsze dla silnika.

Przy miękkiej hybrydzie z permanentnym Start/Stop zapobiega wyłączaniu silnika ?

Dojeżdżając do czerwonego światła przełączam skrzynię na Sport i po mieście od tej strony patrząc jest na pewno zdrowszy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 2.04.2026 o 17:31, Schnaider napisał(a):

Taka jest ogólna opinia i ja się z tym też zgadzam, bo obroty zdrowsze dla silnika.

Przy miękkiej hybrydzie z permanentnym Start/Stop zapobiega wyłączaniu silnika ?

Dojeżdżając do czerwonego światła przełączam skrzynię na Sport i po mieście od tej strony patrząc jest na pewno zdrowszy.

Kurcze, mam trochę mieszane uczucia :) z jednej strony, większość silników bmw lubi wyższe obroty. Ma to swoje zalety - np. nie odkładają sie wszelkiego rodzaju złogi w kanalikach głowicy. Natomiast sam silnik się jednak szybciej zużywa - od pierscieni po panewki. Oczywiście, kluczowy jest olej i interwał wymiany, im lepsze smarowanie tym dłużej silnik żyje, pomimo intensywnej eksploatacji.

Nieco inną sprawą jest zużycie paliwa ;)