Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono, po zimie klima nie działa wcale, wyjąłem wentylator klimatyzacji (3pin) i go rozebrałem, w środku miał popaloną płytkę. Zamówiłem używany wraz z zestawem do ,,nabijania" układu czynnikiem. Po nabiciu kompresor zaczął znowu pracować i wieje fajne, zimne powietrze, lecz wentylator się nie załącza. Na postoju dałem klime na max, chłodnica się nagrzała, lecz wentylator stoi, trwało to może 3 minuty bo nie chciałem ryzykować jakimiś uszkodzeniami od przegrzania. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, wraz z dwoma schowanymi za schowkiem (F75 i F76) Jest zawsze możliwość, że nowy (używany) wentylator też nie jest sprawny, ale czy jest coś, co pominąłem?
Jeśli to ma znaczenie- e39, 1999r, m52b25tu, sedan.
Ostatnie 7 znaków z vinu- GR09500

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Poprzez INPA sprawdzisz wentylator 3pin, ale jeśli kupiłeś używany dwudziestoletni to raczej jest to złom. 

EDIT:

Jest jeszcze szansa, że używany nie startuje, bo trzyma błąd tego zepsutego.

Edytowane przez Fuser
Opublikowano

trochę roboty jest, ale warto.

Może gdzieś jest kabel przetarty - jak u mnie. Wtyczka jest z przodu za grilem a kable nie są jakoś specjalnie zamocowane. U mnie przetarł się jeden z nich. kosztowało mnie to nowy wentylator (aktualnie w aucie, a stary leży w zapasie) i chwila roboty żeby polutować kabelek.....