Skocz do zawartości

Bicie tarcz przy normalnej jeździe bez hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam sytuację po zagrzaniu tarcz - parę razy hamując trzepie kierownicą i lekko podwozie, czy miał ktoś przypadek krzywych tarcz które biły przy jeździe na wprost - nie hamując ? 

przy hamowaniu raz biją raz nie ..

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Teoretocznie jest to możliwe jak masz zapieczony/e tłoczek/ki bądź prowadnice zacisków. Sam nie miałem takiej sytuacji nigdy a jeżdzę 32 lata i nikt komu wymieniałem tarcze też nie wspominał o biciu bez hamowania, jeśli było bicie to tylko w trakcie hamowania.

Opublikowano
  • Autor

Nie mam jak zmierzyć tarcz i piast ale próbuje sobie wytłumaczyć jak jest możliwe że przy zagrzaniu / przy parukrotym hamowaniu się dzieje tak że bije lekko kierownicą ? 

Myślałem nawet o kołach tylko co by miało to że zahamuje parę razy. Ale tłoczek nie trzymie, ale zastanawiam się o tych prowadnicach co wspomniałeś 

Opublikowano

Prowadnice. Bądź klocki zapieczone w jarzmie zacisku nie maja możliwości "pracy". Tarcza po nagrzaniu jak wiadomo się rozszerza, a jak coś w zacisku i współpracujących elementach (klocki) nie pracuje prawidłowo, brakuje luzu i może być taki efekt. Zobacz czy na tarczy nie ma śladów typu kolorowe "placki", może punktowo łapać w kilku miejscach tarczy. Kiedyś młody mechanik w ciężarówce wbił klocki w zacisk, zamiast oczyścić jarzmo, zeszlifować farbę z klocków (przy zamiennikach w dużych autach czasem jest jej za grubo), kierowca od razu po wyjeździe na szczęście zauważył problem, bo po zdjęciu mogli z gazu auto z górki zamiast jechać, zaczęło stawać.

Jakby to nie pomogło, nic nie znajdziesz złego w tych elementach, wymień przewody elastyczne. Już nie raz miałem przyspieszone zużycie klocków, problemy z hamulcami przez przewody. W środku się rozwarstwiają i stawiają opór dla cofającego się płynu, co powoduje odpuszczanie hamulca ze sporym opóźnieniem. 

Opublikowano
  • Autor

Mam trasę 300km donroku z majówki czy jak pojadę będzie się to odbijać na tarczy bądź piascie ? Dotykałem teraz wewnątrzna część tarcz i ma większy rant niż zewnavtrzna .

Opublikowano
  • Autor
34 minuty temu, marek1610 napisał(a):

Prowadnice. Bądź klocki zapieczone w jarzmie zacisku nie maja możliwości "pracy". Tarcza po nagrzaniu jak wiadomo się rozszerza, a jak coś w zacisku i współpracujących elementach (klocki) nie pracuje prawidłowo, brakuje luzu i może być taki efekt. Zobacz czy na tarczy nie ma śladów typu kolorowe "placki", może punktowo łapać w kilku miejscach tarczy. Kiedyś młody mechanik w ciężarówce wbił klocki w zacisk, zamiast oczyścić jarzmo, zeszlifować farbę z klocków (przy zamiennikach w dużych autach czasem jest jej za grubo), kierowca od razu po wyjeździe na szczęście zauważył problem, bo po zdjęciu mogli z gazu auto z górki zamiast jechać, zaczęło stawać.

Jakby to nie pomogło, nic nie znajdziesz złego w tych elementach, wymień przewody elastyczne. Już nie raz miałem przyspieszone zużycie klocków, problemy z hamulcami przez przewody. W środku się rozwarstwiają i stawiają opór dla cofającego się płynu, co powoduje odpuszczanie hamulca ze sporym opóźnieniem. 

A krzywa tarcza może bić bez hamowania ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Ptysiek1971 napisał(a):

A krzywa tarcza może bić bez hamowania ?

Jeśli będą takie usterki.

W dniu 2.05.2024 o 12:13, Krzyś111685053072 napisał(a):

Teoretocznie jest to możliwe jak masz zapieczony/e tłoczek/ki bądź prowadnice zacisków. Sam nie miałem takiej sytuacji nigdy a jeżdzę 32 lata i nikt komu wymieniałem tarcze też nie wspominał o biciu bez hamowania, jeśli było bicie to tylko w trakcie hamowania.

4 godziny temu, marek1610 napisał(a):

Opublikowano
  • Autor

Dobra rozkręciłem prawy zacisk na taki miałem tylko czas , dłuższa prowadnica dolnia ma nacięcie jakieś przez środek bo moja ma równe nacięcie, plus była usyfiona, dodam że nie wiem czy tak powinna wyglądać ta dolnia i ja założyłem bo nawet nie miałbym gdzie dziś kupić, 

Klocki równo zużyte mam zestaw ATE ale wydaje mi się że jest przegrzana tarcza

prosze o odpowiedź jeżeli chodzi o prowadnice z tym nacięciem / paskiem przez środek jak obwód i czy to też może być winne dodam że mam skrzywioną tarczę na to wygląda jak obracam nia to w pewnym momencie jest opór jak kręcę bez zakręconych śrub w piastę czy mogę tak sprawdzić tarcze na samochodzie bez miernika ? ( tak wiem jest od tego miernik ) 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
10 godzin temu, Ptysiek1971 napisał(a):

Dobra rozkręciłem prawy zacisk na taki miałem tylko czas , dłuższa prowadnica dolnia ma nacięcie jakieś przez środek bo moja ma równe nacięcie, plus była usyfiona, dodam że nie wiem czy tak powinna wyglądać ta dolnia i ja założyłem bo nawet nie miałbym gdzie dziś kupić

Nie ma dłuższej i krótszej obydwie prowadnice są takie same mają być czyste czyli w kolorze wypolerowanej stali i nasmarowane.

ale wydaje mi się że jest przegrzana tarcza

No chyba raczej mi sie tak wydaje

dodam że mam skrzywioną tarczę na to wygląda jak obracam nia to w pewnym momencie jest opór jak kręcę bez zakręconych śrub w piastę czy mogę tak sprawdzić tarcze na samochodzie bez miernika ? ( tak wiem jest od tego miernik ) 

Ale co chcesz sprawdzać? Tarcza/e ewidentnie krzywa/e jedyne co możesz sprawdzić to piasta, czy nie jest krzywa, ja jeszcze nie miałem przypadku krzywej piasty ale nigdy nie wiesz co się działo u poprzedniego właściciela. 

I tak nic, nawet założony następny temat nie uchroni cię przed wymianą tarcz na nowe te są ewidentnie skrzywione i do tego tłoczki prowadnice i jażma do czyszczenia i smarowania oraz weryfikacja czy wszystkie elementy układu hamulcowego są takie jak fabryka założyła.

PS

mam wrażenie że czekasz aż ktoś napisze że masz proste tarcze i one magicznie się wyprostują

Opublikowano
  • Autor

Nie nie temat założony ; drugi no tamtego nie edytuje , tylko pytam po raz drugi bo podczas jazdy w żadnym innym aucie nie biły, jak jechałem prosto w takim razie muszą być krzywe bardzo 

Piasty to nie duży koszt wymienię odrazu żeby być pewny. 
Auta swoje naprawiam hobbystycznie i chce unikać mechaników naciągaczy 

polecasz Mikody GT tarcze czy jakieś inne ?

Poprzedni właściciel założył dystanse i jedyne co to będę miał problem je ściągnąć bo już widzę że siedzą ładnie zapieczone myślałem o jakimś ściągaczu chyba że masz jakiś inny patent ?

Dzięki za pomoc 

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Nie ma dłuższej i krótszej obydwie prowadnice są takie same mają być czyste czyli w kolorze wypolerowanej stali i nasmarowane.

No chyba raczej mi sie tak wydaje

Ale co chcesz sprawdzać? Tarcza/e ewidentnie krzywa/e jedyne co możesz sprawdzić to piasta, czy nie jest krzywa, ja jeszcze nie miałem przypadku krzywej piasty ale nigdy nie wiesz co się działo u poprzedniego właściciela. 

I tak nic, nawet założony następny temat nie uchroni cię przed wymianą tarcz na nowe te są ewidentnie skrzywione i do tego tłoczki prowadnice i jażma do czyszczenia i smarowania oraz weryfikacja czy wszystkie elementy układu hamulcowego są takie jak fabryka założyła.

PS

mam wrażenie że czekasz aż ktoś napisze że masz proste tarcze i one magicznie się wyprostują

Są dwie różne , nawet w katalogu BMW i na allegro są dolną dluzsza

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, Ptysiek1971 napisał(a):

polecasz Mikody GT tarcze czy jakieś inne?

Najlepszy zestaw jaki miałem to zwykłe Ferodo, nawet na gorących tarczach klocki dosłownie "kleiły" się do tarcz teraz mam Zimmermany Z black i klocki Jurid white ceramic ale to już nie jest to co Ferodo. No i niestety tarcze ferodo poszły na złom po 6ciu miesiącach i pierwszej kałuży w jaką wjechałem.

jedyne co to będę miał problem je ściągnąć bo już widzę że siedzą ładnie zapieczone myślałem o jakimś ściągaczu chyba że masz jakiś inny patent ?

Breszka inspekcyjna włożona pomiędzy tarczę a jażmo i ciągniesz do siebie a jak nie puści to młotek 2kg i tak jak wyżej plus udeżenie młotkiem w tarczę, zazwyczaj puszcza przy pierwszym udeżeniu.

Są dwie różne , nawet w katalogu BMW i na allegro są dolną dluzsza

Przerabiałem już różne prowadnice zacisków ale nie przypominam sobie żeby miały inne długości. Widocznie jeszcze nie wszystko widziałem.

Opublikowano
  • Autor

Dystans z Piasty tak zejdzie ? ?

Myślę nad TRW bądź mikodami 

teraz wracam z majówki i myślę cały czas nad drganiem kierownicy i czuciem w podwoziu że napewno tak mogą robić te tarcze, muszą być bardzo krzywe dodam że  przy hamowaniu bije

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

TRW omijam z daleka założylem kiedyś do taty auta i po miesiącu zaczęły piszczeć klocki.

Faktycznie z dystansem może być problem chyba że masz jakiś dostęp do śruby tarczy to będzie ok.

Opublikowano
  • Autor

Nie ma dostępu są pod dystansem myślałem cienki przecinak i pomiędzy tarcze a dystans uderzać lekko 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zalej go jakimś wd 40 albo podobnym specyfikiem dzień albo 2 dni przed demontażem, czasem pomaga.