Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam..

właśnie zdechło mi podświetlenie deski rozdzielczej, i nie wiem co jest grane..

Kiedy jechałem było wszystko OK ale kiedy za chwile zapaliłem silnik i zaswieciłem światła zdechła cała tablica (oprócz kontrolek i wyświetlacza komp. na zegarach). nie zdechły tylko zegary ale CAŁE podświetlenie deski czyli komputer i sterowanie klimatyzacją/nawiewem.

Hmmm... co to może być bo moim zdaniem przepalenie żaróweczek odpada. Mam pytanie czy do tego idzie jakiś bezpiecznik?? a może chodzi o coś innego.

Proszę o szybką pomoc bo mnie to bedzie [bAD] i nie będę mógł spać i będę nie przyjemny dla rodziny :)... Pozdrawiam

chciałem dodać, że komputer nie wyświetla żadnego komunikatu o usterce... dziwne.

Opublikowano
No cóż na 7 się nie znam ale podejrzewam bezpiecznik, lub małe przepięcie w instalacji które uszkodziło wszystkie żarówki (mało prawdopodobne). Sprawdź lepiej bezpieczniki.
Opublikowano
mi wszystko zdechlo jak zepsul sie potencjometr (ten od sciemniania deski) popsikalem WD i dziala do dzisiaj ;)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

nie sprawdzałem ale wydaje mi sie, że nie ma bezpiecznika od podświetlenia deski...

jak się wyciąga ten włącznik świateł??

Opublikowano

sprawa rozwiązana przez elektryka...banalna

Zdechło podświetlenie deski- całej, wywalało bezpiecznik pozycyjnych lewej strony, komputer nie dawał znaku życia ..... a wszystko przez .....

zaśniedziałe styki lewej lampki podświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej.

SŁOWA UZNANIA DLA MOJEGO ELEKTRYKA.

• 1 rok później...
Opublikowano

U MNIE PADŁY ŚWIATŁA POZYCYJNE PRZÓD w poniedziałek

- z 3 tygodnie wstecz jakby zawiesił się panel sterowania : klima/ogrzewanie/nawiewy : z początku zamrugały parę razy diody,za chwilę się wszystko wyłączyło,zaczęlo działać po przejechaniu paru przecznic i popstrykaniu przyciskiem włączania nawiewu

- skopciły się ostro :!:

-bezpieczniki wszystkie sprawdziłem miernikiem ---ok.

-żółte przekażniki pod tylną kanapą pozamieniałem i nic

-zabrałem się za czyszczenie kontaktem wszystkich wtyczek,połączeń od lamp przednich- i nic oprócz komunikatu : standlicht

-przeczyściłem wszystkie przekażniki w samochodzie - nic

-wyczyściłem też kontaktem styki lamp,żarówek z tyłu- nic

-no i zostało TYLKO PODŚWIETLENIE TABLICY Z TYŁU :!: :idea: :?:

W LAMPCE Z LEWEJ STRONY BYŁO TYLE ZIELONEGO OSADU :?: ,ŻE ZROBIŁO SIĘ ZWARCIE.

ŻARÓWECZKI BYŁY PRZYKOPCONE ALE DZIAŁAJĄ :?: JEDNAK

dziwne trochę bo to tak jakby ktoś mi stanął obcasem na palca u nogi,a zaczął schodzić paznokieć na ręce :mad2:

NO CHYBA ŻE JAKOŚ PROBLEM SIĘ ROZWIĄZAŁ SAM :idea: PRZY OKAZJI CZYSZCZENIA ELEKTRYKI :?:

-może poruszyłem jakąś wtyczkę zawilgoconą ,przeschła na wietrze itp :idea:

ŚWIATŁA POZYCJII-PRZÓD ZACZĘŁY DZIAŁAĆ :mrgreen: