Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, miałem stłuczkę i dostała lampa od pasażera. Dorwałem lampę z drugiej ręki Valeo, na której umieszczone są strzałki w obu kierunkach. 

Czytałem, że to pozwala na ustawienie lampy na ruch lewo lub prawostronny.  Może ktoś wie jak to zrobić?  Lub uświadomi mnie jednak, że jest to niemożliwe i muszę kupić typowo europejską lampę.

Pozdrawiam

IMG_5202.jpg

Opublikowano

Lampy halogenowej nie "przestawisz" na ruch prawostronny. Taką możliwośc mają wyłącznie reflektory soczewkowe, z dwoma małymi ale:

- nie wszystkie mają tę mozliwość,

- te co mają, umozliwiają wyłącznie przestawienie z EU na płasko lub z UK na płasko. Nie ma mozliwości zmiany z EU na UK i na odwrót.

Poza tym - tu masz ewidentnie strzałkę w prawo co oznacza ruch lewostronny, plus masz oznaczenie RHD - czyli auto z kierownicą po prawie stronie. 

2 strzałki w lewo nie mają większego znaczenia (jedna oznacza pozycję kierunkowskazu względem oznaczenia\, a druga stronę montazu reflektora). 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Male sprosowanie. Nie ma lamp w szeregu e8x e9x z mozliwoscia zmiany przyslony. Nie istotne jaka jest lampa. 

Opublikowano
8 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Nie ma lamp w szeregu e8x e9x z mozliwoscia zmiany przyslony.

Jesteś pewny? Miałem E83 ze skrętnym bixenonem i tam była dźwigienka do przestawienia przesłony na płasko. 

Nawet jest o tym w instrukcji obsługi:

image.thumb.png.568599f63532ccd2f42da0fe588d8940.png

Jedyna różnica taka, że w instrukcji jest błąd, bo sam z ciekawości tę dźwignię kiedyś ruszyłem i lampa zaczęła świecić płasko, nie przestawiła się na UK. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jestesmy w dziale "nowszych" beemek, nazwijmy to, od modulu cas w gore. E8x/e9x zawsze oznacza serie 1 oraz 3. Nikt nie pisze o e8x jako e83, ktora jest e46 w budzie suva, wiec tak, jestem pewien, e8x/e9x nigdy nie mialy fizycznego przelacznika. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W takim razie musimy doprecyzowac wiadomosci. Wiadomo ze na 100% w lci nie ma, tam jest bixenon, wiec w jakich wystepuje? Prelci, lampa hella? Valeo? Zkw? 

Opublikowano

Pre-lci e92 bixenon

Nie wiem jaka lampa, chyba hella, ale musiałbym sprawdzić.

Fizyczny przełącznik to trochę na wyrost - nie wygląda tak jak to było/jest w e46 - to coś w rodzaju dźwigni którą najlepiej wcisnąć z przodu lub z tyłu płaskim długim śrubokrętem, tak jak to jest opisane w instrukcji.

• Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czlowiek sie uczy cale zycie. Dzieki za info. 

Opublikowano

Mam pytanie, czy ta strzałeczka widoczna na moim zdjęcia pod numerami 5518, 5519 wskazuje w jakiś sposób stronę ruchu dla którego lampa jest przeznaczona?

Pytam w kontekście innej lampy jaką kupiłem, gdzie sprzedawca zarzeka się, że jest z EU ale ma identyczne oznaczenia na obudowie (naklejki brak)