Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Jadę w sobotę po komisach kupić żonie BMW serii 3, E 36 w dieslu i nie wiem z jakim silnikiem , czy 1,8 a może 2,5 L? A może jeszcze na jakieś inne porady mógłbym liczyć od kolegów? Też chciałbym w kombii kupić ewentualnie sedan tak do roku 1995-96.

Proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Chyba chciałbym sprzedać swoją i zamienić na nowszy model...może 7-kę?
Opublikowano

jednostki napedowe 2.5l sa o niebo lepsze i sprawniejsze niz 1.8 ( jest to opinia autorow KAtalogu Samochody Swiata na rok 95.....) Chyba ogolnie jest tak ze im wiekszy Diesel tym lepszy :liar:

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano

ja mam taką sugestię, żebyś się nie spieszył tylko poszukał w ogłoszeniach - sam wiesz czego oczekuje Twoja żona - może wystarczy jej 318tzs, a może 325 będzie za mało

jenak przede wszystkim komisy omijaj z daleka, bo więcej tam padak i szpachlowozów niż dobrych aut od uczciwych ludzi

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
A ja wypowiem sie jako ktos kto tez sie nad tym zastanawial. Ja kupilem sobie jednak 318 tds a dlaczego bo czy 318 czy 325 to i tak zadne super wyscigowki a raczej auta do oszczednej i spokojnej jazdy a biorac pod uwage ze ma byc oszczednie 318 wygrywa (moja pali 6 w trasie a po miescie maks 7,5) 325 potrafi spalic nawet 10. Awaryjnosc tutaj 325 powinna wygrywac ale powiem Ci ze 325 ma dosc dluga glowice ktora lubi sobie peknac jak sie nagrzeje. Koszty ekspluatacji wiadomo 4 siece mniej oleju itp itd. Dla mnie wybor padl na 318 tds ale przemysl sobie bo 325 idzie jednak nieco lepiej. Jeszcze jedno ciezko kupic dobrego diesla bo maja spore przebiegi (ja jak teraz robie srednio 100 km za 15 zl jezdze ile wlezie) u mnie nie obeszlo sie po kupieniu bez dosc nie taniego remontu i teraz nie sprzedam za nic chyba ze ktos da dobre pieniadze.
Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi. Jasne,że nie ma to być wyścigówka ale auto do normalnej eksploatacji właśnie dla żony.Koszty użytkowania,aż tak dużej roli nie odgrywają,chodzi mi bardziej o mniejszą awaryjność poszczególnych jednostek napędowych i kulturę ich pracy.Nie jest też powiedziane,że akurat muszę nabyć jakiś samochód z komisu.Ale jak najbardziej zasugeruję się Waszymi sugestiami, za które jeszcze raz dziękuję.

Byłbym jeszcze wdzięczny gdyby któryś z kolegów podpowiedział na co zwracać uwagę przy modelu E36 (chyba jednak z motorem 1,8TDS )

ponieważ diesla nie znam a od modelu 525IA,który ja posiadam chyba różni się zasadniczo.

Pozdrawiam

Opublikowano
Wiec skoro koszty nie sa az tak wazne to czemu tds? Zona lubi diesle? Mnie sie wydaje ze benzynowe silniki bmw chodza lepiej niz tdsy.
Breast. Mouth. Waist.
Opublikowano
Ja powiem tak zanim sobie kupilem diesla nie mialem pojecia nic o tych silnikach (kupilem auto bvo bylo tanie) teraz juz troszke mam i najwazniejsze w tdsie jet to jak pali na cieplo (ma palic na dotyk), ma nie miec zakladanych zadnych zaworkow zwrotnych na przewoddach paliwowych. Pompa wtryskowa musi byc szczelna (wada tych pomp one przeciekaja). Silnik ma pracowac rowniutko wsluchaj sie czy nie slychac lancucha rozrzadu oraz zaworow (jest to trudne bo to diesel) . Podczas jazdy po przekroczeniu 2,5 tys obrotow ma poprostu "zajebiscie" isc (w porownaniu do tego co sie dzieje ponizej 2,5 tys). Turbina ma byc cichutko. Po przegazowaniu na rozgrzanym silniku ma nie dymic na siwo-niebiesko moze lekko na czarno ale tylko na czarno. Zobacz tez jak auto odpala na zimno (po nocy) czy nie ma z tym problemow. W TDSACH na uszczelce glowicy od przodu auta widac wyciete otworki (tzw. ilosc karbow poznasz po tym czy glowica byla zdejmowana). A najlepiej to wez popros kogos kto sie na tym zna zeby Ci pomogl bo lepiej dac komus pare groszy za pomoc niz pozniej wsadzisz kilka tys na remont.
Opublikowano
Wiec skoro koszty nie sa az tak wazne to czemu tds? Zona lubi diesle? Mnie sie wydaje ze benzynowe silniki bmw chodza lepiej niz tdsy.

No nie są ,aż tak ważne jeśli chodzi o diesle bo w porównaniu z benzyną już tak:)

abc e 36 dzięki

Pozdrawiam

Opublikowano

Hej

Mam 318 TDS, więć tak autko oszczędne ale pod warunkiem że nie będziesz za bardzo szalał :)., bo to mały silnik tylko 90 koni, nie jest to auta dla sprinterów he he ale jak będziesz jeździł spokojnie to może sie w 6 litrach zmieścić .............

co warto oblukać przed kupnem ............

silnik

stan turbo (olej w dolocie niebieski dymek .....)

jak pali na ciepłym i zimnym (często w naszych warunkach padają pompy złe paliwo, wycieki z pod pompy wtryskowej)

rozrząd (głośna praca)

zobacz na jakim oleju bryczka chodziła to silniki nie lubia dziadowskiego oleju :)..........

oblukaj wnetrze kierownica wytarta to przebieg raczej 200000 +.........

stan zawieszenia itp ...... itd........

zycze udanych poszukiwań

ps ja swoja przywiozłem z kraju wroga he he

zrobiłem 40000 w rok i jedyna usterka to cieknąca pompa wtryskowa ..........

pozdro Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
Hej

Mam 318 TDS, więć tak autko oszczędne ale pod warunkiem że nie będziesz za bardzo szalał :)....

Dzięki wolf997. To żona ma nią podróżować i nogi ciężkiej nie ma:)

I do wszystkich jeszcze , znalazłem taką 3 na gratce z silnikiem 2,5 l w Warszawie z 1994 za 12.000 zł od doktorka.Rozmawiałem z nim i umówiłem się na sobotę. Gdybyście mogli looknąć i coś stwierdzić będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Opublikowano
A tak a'propos czy zapytałeś może żonę czy aby na pewno chce jeździć autem z tylnym napędem i czy żona zdaje sobie sprawę z trudności jakie ją czekają w zimę?
Opublikowano

co do tej z gratki hmmmm

więc moje uwagi

ciemne szyby z tyłu to mi troszke dziwnie wygląda i doktorek bawił sie w tunning :)

różne felgi z tyłu chyba od E39 hmm innych nie było na złomie :)

zbiorniczek wyrównawczy ciesczy chłodzącej, jakiś zasyfiały .............

tak wiecej nie ma sie co doczepić choć może cos pominołem

autko nie najgorsze ale trza poprostu obejezec, przejechac sie.............

pozdro Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
A tak a'propos czy zapytałeś może żonę czy aby na pewno chce jeździć autem z tylnym napędem i czy żona zdaje sobie sprawę z trudności jakie ją czekają w zimę?

Tak , żonka ma czasami szczęście pokierować "moją" BMW i to jest jej świadomy wybór a samochód będzie stał w garażu więc myślę,że źle nie będzie:)

wolf997 - koła i szyby też zauważyłem. Felga jak robił zdjęcie ponoć była od zapasu.O szyby nie pytałem ale oczywiście prześwietle ją na miejscu a i na "warsztat" wjechać nie omieszkam.

Dzięki bardzo za rady wszystkim.

Oczywiście po ewentualnym zakupie powiadomię szanowne grono :)