Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czy ktoś wymieniał hamulce przednie na zamienniki ate, zimmer itp. Czy nie warto oszczędzać i kupować oryginały. Nowy zestaw ori to koszt ok. 4k zł. Zamienniki poniżej 2k zł. Dodatkowo przy ori trzeba zamówić podobno czujniki zużycia tylko nie wiem po co skoro na komputerze i tak nie można sprawdzić stopnia zużycia klocków i tarcz.  

Opublikowano
15 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

Panowie czy ktoś wymieniał hamulce przednie na zamienniki ate, zimmer itp. Czy nie warto oszczędzać i kupować oryginały. Nowy zestaw ori to koszt ok. 4k zł. Zamienniki poniżej 2k zł. Dodatkowo przy ori trzeba zamówić podobno czujniki zużycia tylko nie wiem po co skoro na komputerze i tak nie można sprawdzić stopnia zużycia klocków i tarcz.  

na komputerze nie sprawdzisz aktualnego bo czujnik to nie jest miernik grubości klocka tylko jest po to, że jak klocek zbliża się do końca to wtedy leci sygnał o konieczności wymiany.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
19 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

Dodatkowo przy ori trzeba zamówić podobno czujniki zużycia tylko nie wiem po co skoro na komputerze i tak nie można sprawdzić stopnia zużycia klocków i tarcz.  

Nie trzeba jak nie wyświetliło komunikatu o zużyciu klocków, trzeba natomiast rozpiąć i ponownie podpiąć wtyczkę tego czujnika od instalacji auta wtedy auto myśli że dostało nowy czujnik i stary działa jak nowy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Nie trzeba jak nie wyświetliło komunikatu o zużyciu klocków, trzeba natomiast rozpiąć i ponownie podpiąć wtyczkę tego czujnika od instalacji auta wtedy auto myśli że dostało nowy czujnik i stary działa jak nowy. 

A w tych nowych oprogramowaniach system wyrzuci informacje ze klocki są do wymiany? Bo nigdzie nie widziałem takie opcji a brat w m240 z 2018 miał opcje sprawdzenia czy już są do wymiany czy nie. 

Opublikowano
13 godzin temu, Ponta napisał(a):

Tylko ori.

Bo? pozlacane sa? czy jak nie pisze bmw to nie beda dzialac?

• Haha 2

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Najwidoczniej mało tarcz zajeździłeś w swoim życiu.
Tarcze robione dla BMW z logiem BMW przez producenta X to nie to samo co tarcze producenta X bez tego loga. Poczytaj na googlach, dziesiątki stron.

• Dziękuję 2
Opublikowano
55 minut temu, Ponta napisał(a):

Najwidoczniej mało tarcz zajeździłeś w swoim życiu.
Tarcze robione dla BMW z logiem BMW przez producenta X to nie to samo co tarcze producenta X bez tego loga. Poczytaj na googlach, dziesiątki stron.

Tarcz/klocków trochę zużyłem w życiu, i ogólnie klocki/tarcze renomowanych producentów nigdy nie były gorsze, a często lepsze (od razu doprecyzuję że nie robiłem pomiarów drogi hamowania, ani nie mierzyłem ile na zestawie można zrobić KM, mówię o czysto subiektywnych odczuciach z jazdy). Co prawda nie było to w BMW więc postanowiłem poszukać w googlach jak radziłeś, może rzeczywiście BMW ma jakieś magiczne te klocki. Przeglądnąłem kilka stron, kilkadziesiąt wpisów i nigdzie nie znalazłem potwierdzenia Twoich słów. Generalnie OEM zalecają ludzie którzy albo nie mieli do czynienia z aftermarketowymi i na wymianę żarówki jadą do ASO, albo kupili jakiś tani shit i płaczą że słaby. Jest wiele postów gdzie ludzie chwalą różne marki nie OEM.

• Haha 2

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Problem z bmw, wedlug mnie, jest taki: tarcze praktycznie w kazdym modelu sa za male srednica, dlatego oem zapewnia to ze sie nie krzywia, jakosc jest po prostu najlepsza. Osobiscie, jesli nie oem, montuje, zgodnie z dostepnoscia

1. Brembo, jesli dostepna wersja xtra, stawiam je wyzej niz oem i to wtedy jest nr1. 

2. Jurid 

3. Textar 

Do aut z logo M, tarcze SHW. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
16 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

A w tych nowych oprogramowaniach system wyrzuci informacje ze klocki są do wymiany? Bo nigdzie nie widziałem takie opcji a brat w m240 z 2018 miał opcje sprawdzenia czy już są do wymiany czy nie. 

Jak masz czujnik na klockach to wyrzuci, a kwestia odliczania czasu/dystansu do wymiany to kwestia kodowania auta

Opublikowano
W dniu 7.03.2024 o 14:01, Krzyś111685053072 napisał(a):

Jak masz czujnik na klockach to wyrzuci, a kwestia odliczania czasu/dystansu do wymiany to kwestia kodowania auta

Ok ale jeśli klocki czy tarcze są rzeczywiście do wymiany do komputer wyrzuci informacje ? Mam przejechane 60k km i zaczęły piszczeć. Skoro maja czujnik to jak ten czujnik działa w jakiś sposób ma pokazac ze do wymiany ?