Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

W moim E61 525xi z 2006r notorycznie w trakcie jazdy pokazuje się ostrzeżenie o zepsutej żarówce hamulca. 

Żarówka jest ok. Na parkingu wszystko działa dobrze. Wymieniłem żarówkę i nic. Przeczyściłem styki i nic. Zamieniłem oprawy żarówek stronami - dalej to samo. Wtyczka od klastra świateł wydaje się jak najbardziej w porządku - profilaktycznie prysnąłem to sprayem do czyszczenia styków - też nie pomogło. 

Macie drodzy forumowicze jakieś sugestie co dalej? Nie podoba mi się idea żeby problem był w wiązce albo w LM2.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
13 godzin temu, akoo napisał(a):

Macie drodzy forumowicze jakieś sugestie co dalej? Nie podoba mi się idea żeby problem był w wiązce albo w LM2.

Zmierz miernikiem rezystancje pomiędzy kablami zasilającymi żarówki stopu z prawej i lewej lampy a masą, zrób to na wtyczce do modułu świateł. Jak rezystancja jest +/- taka sama to raczej moduł jest problemem a jak jest znaczna różnica to wiązka, żarówka albo jakies połączenie po drodze.

Ja poszedłem na skróty (wiem, druciarstwo) i wyłączyłem sprawdzanie lewej postojówki i kierunkowskazu.

Opublikowano

Udało mi się dojść do tego że włączyłem żarówkę Autelem (świeci się), w momencie kiedy był obecny kod 🙂

Podobne "jaja" mam ze lewym kierunkowskazem oraz "right clearance light" (A8AD). 

Trochę dużo tych błędów jak popatrzę na historię (zrzuty z Autela z dwóch różnych dni)

Jeszcze fizycznie miga mi prawy marker (czasem się włącza, czasem nie). 

Jutro dobiorę się do modułu. 

Tak z ciekowości, oczywiście dla kolegi..., to gdzie wyłączyć to sprawdzanie?

PXL_20240210_121445908.jpg

PXL_20240203_145117413 (1).jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kabel k-dcan czy jakoś podobnie,  ncs expert, ncs dummy i kodowanie modułu świateł, hot i cold monitoring. W ncs dummy jest ładnie po angielsku opisane i nie trzeba rozszyfrowywać niemieckich skrótów. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam miałem to samo ,po wymianie żarówki stopu po 1dnym dniu zaczęły pokazywać się notorycznie błędy przepalonej żarówki.(w e60 2008r lci) są po dwie żarówki stopu na stronę ,zewnętrzne i wewnętrzne ) Mi wywalało te zewnętrzne niby świeciły przy naciśnięciu ale były jakieś takie nadpalone.Problem polegał na tym że żarówki z dolnej półki zazwyczaj nie spełniają norm/wartości które odpowiadają oryginalnym. Komputer odczytywał inne napięcie niż powinno być i myślał że coś nie gra i dlatego ten błąd. Proponuję zmienić żarówki na te troszkę lepsze niż po 3zl za parę 🙂 ja tak zrobiłem i Pomogło! Potem wszystkie 4 wymieniłem na diodowe i jest jeszcze lepiej 🙂

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.02.2024 o 09:51, Brusss napisał(a):

Witam miałem to samo ,po wymianie żarówki stopu po 1dnym dniu zaczęły pokazywać się notorycznie błędy przepalonej żarówki.(w e60 2008r lci) są po dwie żarówki stopu na stronę ,zewnętrzne i wewnętrzne ) Mi wywalało te zewnętrzne niby świeciły przy naciśnięciu ale były jakieś takie nadpalone.Problem polegał na tym że żarówki z dolnej półki zazwyczaj nie spełniają norm/wartości które odpowiadają oryginalnym. Komputer odczytywał inne napięcie niż powinno być i myślał że coś nie gra i dlatego ten błąd. Proponuję zmienić żarówki na te troszkę lepsze niż po 3zl za parę 🙂 ja tak zrobiłem i Pomogło! Potem wszystkie 4 wymieniłem na diodowe i jest jeszcze lepiej 🙂

Zamówiłem oryginalne żarówki BMW. Sprawdzę. Dobierać do LM2 aby zmierzyć rezystancje wiązki jeszcze się nie zebrałem. Natomiast przy usuniętych żarówach widzę lekko inne różnice potencjału na lewym i prawym klastrze, co jest zastanawiające. 

Bawiąc się komputerem diagnostycznym dotarłem do takiej zasady działania:

• restart ECU 
  • czytam kody - pokazuje się błąd A8B5 jako aktywny
  • odpalam lewą żarówkę z komputera - świeci się
  • sprawdzam kody - A8B5 zniknał. 🙂
  • po restarcie ECU dalej to samo

Z tego co rozumiem to rozumiem że błąd jest powodowany "cold monitoring".