Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem na etapie zakupu auta i cały czas waham się między X3 (praktyczność) i X4 (wygląd).

Regularnie jeździmy z żoną w podróże (a teraz jeszcze ze średniej wielkości psem) i bagażnik ma dość istotne znaczenie (ale bez przesady). I stąd moje pytanie... Jaka jest wysokość bagażnika w najniższym miejscu (tak żeby klapa się domknęła)?

Albo inaczej... czy zmieszczą się w nim 2 duże walizki (np. 80x50x34cm) położone na sztorc (czyli 50cm do góry) a obok jakieś dwa standardowe plecaki albo jakaś walizka kabinówka?

Próbowałem szukać w necie i znalazłem wszystkie wymiary oprócz tego "w najniższym miejscu". W salonie zapraszają żeby sobie pomierzyć samemu (tacy zajęci...) z tym że najbliższy salon mam jakieś 100km od domu 😕 i jeśli to możliwe to na tym etapie nie chciałbym jeszcze tam gonić z walizkami żeby sobie "spróbować". 😄 Stąd byłbym wdzięczny za info z pierwszej ręki od posiadacza G02 czy da radę się zapakować z takim majdanem?

Z góry dzięki!

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jeśli ma to dla was znaczenie to z tyłu w X4 i X6 osoba 180 cm+ nie podróżuje komfortowo. Pod względem miejsca z tyłu już seria 3GT przebija X6.

Mówię to w kontekście użyteczności, gdzie X4 i X6 mają kompromisy na rzecz opadającej linii dachu.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Ciekawa strona nakładająca zdjęcia X3 oraz X4 na siebie. Możesz wybierać sobie elementy, które chcesz porównać na zdjęciach. Np. widok bagażnika - trzeba wejść w detale i następnie plusik przy nadkolu samochodu.

https://autokatalog.pl/zdjecia360/bmw-x3-vs-bmw-x4/8512-8252

Wymiary wskazane wyżej przez kolegę Borsuczka nie odpowiadają na jedno pytanie - jaka jest górna długość bagażnika. Wysokość bagażników na obydwu zdjęciach jest podobna, ale przecież oczywistym jest, że X4 ten wymiar ma tylko na początku bagażnika, później linia nadwozia schodzi w dół.

U mnie proces myślenia też był podobny - praktyczność (ja) vs wygląd (moja druga połowa). Ale kiedy koleżanka powiedziała żonie, że jak wsiadała do tyłu w X4 w salonie to uderzyła się w głowę, to praktyczność (ja) zwyciężyła. Mamy X3 i to zresztą już drugie.

Edytowane przez pulower
Opublikowano

Hejka 

Jeżeli chodzi o X4 to nie rozumiem krytyki jeżeli chodzi o tylną kanapę i ilość miejsca.Mam 180 cm i spokojnie za sobą mogę usiąść z tyłu miejsca na kolana więcej jak w seri 5 a X4 to samochód klasę niżej nad głową również wystarczająco miejsca mimo że mam panoramę.Jezeli chodzi o transport psiaka to faktycznie x3 bardziej się sprawdzi ma bardziej regularny bagażnik.Mam X4 już 2 rok i nikt się jeszcze w głowę nie uderzył wchodząc do tyłu 😁więc to chyba raczej nie uwaga człowieka jak wada samochodu😌Do bagażnika spokojnie wchodzą dwie walizki lotnicze i bagaż podręczny do samolotu.

Pozdrawiam 

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Ja mam 185 cm i w X4 i X6 nie mogę siedzieć z tyłu, bo wadzę głową w sufit.

Opublikowano

Według mnie X4 rzeczywiście ma lepszy wygląd. Cała linia SUVów coupe zapoczątkowana przez X6 (później mercedesy i audi też poszły w tym kierunku) wygląda bardziej agresywnie, sportowo - o ile w ogóle można w takich kategoriach mówić o SUVach.

Ja mam dwójkę dzieci, synka wkładam jeszcze do fotelika i dostęp do tylnej kanapy, wysokość otworu na drzwi jest dla mnie po prostu wygodniejsze w X3. To samo dotyczy bagażnika, jest oczywiście większy w X3. Dlatego też dla mnie lepszym wyborem było X3. 

Jeżeli jednak nie trzeba uwzględniać przy wyborze samochodu komfortu tylnej kanapy i rozmiarów bagażnika, to X4 jest jak najbardziej dobrą opcją. 

Jeszcze tylko jedno słowo o wsiadaniu do tyłu. To, że jest niższa linia dachu sprawia, że wejście na tylne siedzenia jest oczywiście niższe. Jeżeli się człowiek do tego przyzwyczai i będzie uważał to nie się nie uderzy. Przywołałem jako przykład, to co powiedziała koleżanka mojej żony, a dotyczyło to sytuacji, kiedy oglądali następny samochód przesiadając się z Tiguana. Była po prostu przyzwyczajona do wyższego dostępu do tylnych siedzeń. Ale pewnie można się przyzwyczaić. W końcu ludzie wsiadają do serii 1 i 3 i tam też jest nisko.