Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

auto jest z 11.1998. silnik M52 na dwóch vanosach..... ASC na pokładzie

zapaliła się kontrolka trójkąta otoczonego strzałką.....auto straciło moc.....

INPA zgłasza błąd IFH0019 (ten standardowy gdy nie ma komunikacji z modułem). Gdy wybieram auto w INPA - "czujnik położenia skrętu" niby jest w spisie. Mimo to, brak połaczenia.  

ISTA znajduje ten sam błąd. Próba skasowania teg obłędu kończy się fiaskiem. ISTA podpowiada że odpowiedzialne są bezpieczniki 18 i 31.....wymieniłem.

I teraz najciekawsze: otóż na kolumnie kierowniczej w miejscu łączenia, czujnik kąta skrętu nie jest zamontowany (z powodu ASC?).

Kontrolka zgasła samoistnie po około 10 minutach od wyłączenia auta. Auto normalnie się zachowuje i reaguje.

o co chodzi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale jaki czujnik kąta skrętu? ASC nie posiada tego czujnika. Jakie są błędy w pompie ABS/ASC?

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

wiem że ASC nie posiada tego czujnika.... Dziwne jest to, że i INPA i ISTA go wykazują (błędy z nim związane)

jutro podepnę INPA i sprawdzę ABS. Dziś po normalnej jeździe do pracy i z pracy- wszystko ok....

moja interpretacja tego błędu związana jest z pogodą.....nawaliło tu tego białego gówna około 15-20 cm, dodatkowo przez tydzień były "arktyczne mrozy" - od - 1 do -4 (u kolegi w Minnesund (nad Oslo) w tym czasie było średnio -25 :-) -  i nagle z dnia na dzień to wszystko zaczęło topnieć bo się zrobiło +3..... Podejrzewam że koło uślizgnęło się na jakimś lodzie, załączył się ABS i potem ASC.... 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ogarnąłeś temat? Z 2 miechy temu miałem coś podobnego, śniegu w ch*j, -20stopni, obróciłem auto na parkingu i zdechło, myślałem że ją przydusiłem, odpaliła ale jakby ciężej. Po odpaleniu świeciła się kontrola trakcji i nie dało się jej zgasić, auto jakby miało przez pół mocy. Dojechałem tak do domu, na drugi dzień wszystko gra.

Opublikowano

no więc tak: błąd już sie nie powtórzył. Wychodzi na to, że winne były warunki pogodowe. śnieg i inne badziewie zniknęło - auto chodzi normalnie. Błędów brak.