Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

noszę się z zamiarem zakupu F30 z silnikiem N47T.

Sprawdzam właśnie jeden z egzemplarzy który mnie zaciekawił i w historii ASO jest wpis w bezpłatnych naprawach pogrwarancyjnych:

obraz.png.947ab8705da3cd3ddb0721d6397ba986.png

Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Rozumiem, że nikt z właścicieli nigdy nie był na takiej akcji?

2. To jest ta słynna akcja przez którą mógł spłonąć pojazd?

3. Jeżeli to była ta słynna akcja z zapaleniem się auta to czy pojechanie na serwis eliminuje problem bezpowrotnie?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Było:

BMW E60 525D WBANC51020B134888 - Rozbita

BMW E60 525D WBANC51080B130215 177KM -> 221KM + xHP Stage 3 - Sprzedana

Aktualnie:

Mercedes W212 E200 CGI

Peugeot 407 SW 2.0 HDi

Opublikowano

1. Na to wygląda. Możesz jeszcze sprawdzić tutaj: https://www.bmw.pl/pl/footer/quick-link/bmw-vehicle-recalls.html

2. Tak, ta akcja serwisowa ma zapobiec wycieku płynu chłodniczego przez który dochodziło do zapalenia się samochodu

3.  Wcześniej na akcjach serwisowych wkładano te same części co nie pomogło w tym problemie. Jakiś czas temu BMW przeprojektowało chłodnicze i zawór EGR aby wyeliminować ten problem i znowu wzywa te same samochody na wymianę. Mój egzemplarz był wezwany rok temu przez co miałem już drugi raz wymieniany EGR i chłodniczkę.  Podobno teraz ma być wszystko ok 🫠

Opublikowano
28 minut temu, mikoha napisał(a):

1. Na to wygląda. Możesz jeszcze sprawdzić tutaj: https://www.bmw.pl/pl/footer/quick-link/bmw-vehicle-recalls.html

2. Tak, ta akcja serwisowa ma zapobiec wycieku płynu chłodniczego przez który dochodziło do zapalenia się samochodu

3.  Wcześniej na akcjach serwisowych wkładano te same części co nie pomogło w tym problemie. Jakiś czas temu BMW przeprojektowało chłodnicze i zawór EGR aby wyeliminować ten problem i znowu wzywa te same samochody na wymianę. Mój egzemplarz był wezwany rok temu przez co miałem już drugi raz wymieniany EGR i chłodniczkę.  Podobno teraz ma być wszystko ok 🫠

Dzięki za rozwianie wątpliwości, chociaż teraz jak sprawdziłem na tej stronie co podesłałeś to komunikat jest taki:

obraz.png.24bb25d78f25da843f10557023472ffe.png

Z ciekawości zadzwonię jutro do ASO Bmw i zapytam o to auto bo dostrzegam sprzeczność między raportem z ASO z komunikatem z tej strony 🙂

Jako ciekawostkę dopowiem, że poza przeprojektowaniem chłodniczki i zaworu EGR to ASO przeprogramowuje komputer w aucie, że gdy wykryje nieszczelność to odcina moc (bodajże turbo) aby zmniejszyć dopływ powietrza i auto wpada w tryb awaryjny aby chociaż gdzieś dojechać. Wyczytałem to na zagranicznym forum.

Było:

Aktualnie:

Mercedes W212 E200 CGI

Peugeot 407 SW 2.0 HDi

• Moderatorzy
Opublikowano
11 godzin temu, Aaronier0O napisał(a):

Jako ciekawostkę dopowiem, że poza przeprojektowaniem chłodniczki i zaworu EGR to ASO przeprogramowuje komputer w aucie, że gdy wykryje nieszczelność to odcina moc (bodajże turbo) aby zmniejszyć dopływ powietrza i auto wpada w tryb awaryjny aby chociaż gdzieś dojechać. Wyczytałem to na zagranicznym forum.

No tak nie do końca, miałem wymienianą 3 razy i bez programowania 🙂

spacer.png

Opublikowano
2 godziny temu, Kuj0n napisał(a):

Poszukałem trochę o tym co napisałeś i faktycznie, u nas zmiany softu nie realizują, tylko za granicą..

Było:

Aktualnie:

Mercedes W212 E200 CGI

Peugeot 407 SW 2.0 HDi

Opublikowano
W dniu 22.01.2024 o 06:07, Kuj0n napisał(a):

Potwierdzam. Jak zapytałem swojego opiekuna o aktualizacje oprogramowania w ramach tej akcji serwisowej to tylko głupio się na mnie spojrzał i powiedział że to ekstra płatne jest 😄

Opublikowano

Ja w tamtym roku byłem na programowaniu. Co prawda b47.

10013500300 - Programowanie sterowników

10013670300 - Test pojazdu przed wykonaniem innych prac

Po otrzymaniu auta wszystko co sobie ustawiłem w bimmercode było zresetowane. 

Później wizyta na wymianę chłodnicy z egr.