Skocz do zawartości

E39 530D stukanie z podłogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze swoim e39 3.0d podczas jazdy podczas lekkiego przyspieszania w zakresie prędkosci 30-60 km/h słychać mocne stukanie z podłogi (gdzieś na środku tak jakby na łączeniu skrzyni i wału), dzisiaj podczas odpalania było słychać głośne stukanie i auto nie chciało odpalić (łapało ale coś jakby go blokowało). Tutaj filmik jak auto odpala: Co to moze być ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sprawdź czy konwerter jest porządnie dokręcony, choć raczej sam z siebie się nie odkręcił, no chyba że ktoś tam niedawno grzebał.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor

Nie możliwe że konwerter bo skrzynia z konwerterem niedawno była zmieniana a przed wymianą było tak samo. 

Opublikowano
  • Autor

Czy to możliwe że takie objawy daje podpora wału lub łącznik elastyczny wału ?

Opublikowano
  • Moderatorzy

To co pokazujesz na filmie raczej nie jest związane ze stukaniem podczas jazdy. Tak odpala na zimnym czy ciepłym ?

Jeśli masz uszkodzoną podporę lub łącznik to rozsądny mechanik powinien na to zwrócić uwagę gdy zakładał skrzynię, ale jak najbardziej te elementy mogą hałasować. Ewentualnie tłumik uderza o podłogę jak jest zbyt wysoko zawieszony. Podjedź na SKP to za 30 zł obejrzysz razem z diagnostą co tam się dzieje.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ktoś kto wymieniał skrzynię raczej widział w jakim stanie jest łącznik wału i skrzynki, zostaje sprawdzić podporę i poduszki skrzyni.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor

Bez znaczenia czy auto ciepłe czy zimne , dodam że problem z odpalaniem nie dzieje się cały czas auto potrafi pół dnia odpalać normalnie a później kilka razy odpali jak na filmiku albo gorzej.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Sprawdzić błędy. Podmieniłbym czujnik wałka, ten obok pompy wakum, aczkolwiek przy jego defekcie odpalanie pogarsza się na ciepłym silniku aż do niemożliwości uruchomienia, po schłodzeniu czujnika odpala normalnie. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Zapomniałem o najważniejszym - jakie ciśnienie wstępne paliwa, czy silnik pracuje w całym zakresie obrotów. Jak pompa progowa jest bliska zgonu to też będą problemy z uruchomieniem i w końcu niemożliwość odpalenia. Jeśli uda się uruchomić to auto jedzie, ale nie chce się wkręcać powyżej 3k obrotów.

Opublikowano
  • Autor

Jakie ciśnienie nie wiem bo nie mam komputera żeby podpiąć, silnik pracuje w całym zakresie i ma odpowiednią moc. Po świętach dam auto do mechanika bo sam nic nie wskóram.  

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Niech mechanik zrobi test przelewowy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.