Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie macie max korekty? U mnie na jednym cylindrze jest do 0,5mg,  przebieg 64 kkm. Gdzieś przeczytałem, że dla wtryskiwaczy piezzo max jest 0,8 mg. I przy okazji - jakieś doświadczenia z dodatkami czyszczącymi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Korekty wtryskiwaczy nie są związane tylko z wtryskiwaczami.

To korekty dawki paliwa na cylindry - np. z powodu nagaru, złej pracy zaworu EGR itp itd. To tak informacyjnie.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
22 godziny temu, Jack-Strong napisał(a):

b47 nie ma chyba piezo wtrysków, b57 już ma... poprawcie jeśli się mylę 

Nie wiem jak b57, ale w b47 nie sa piezo

Opublikowano

Zdjęcia w kolejności zimne auto, mniej zimne auto, nagrzane auto. Wiek 8 lat ~140tys km. Paliwo orlen verva w zimie (w lecie co któreś tankowanie) + dodatek do wtrysków jakoś 2 razy w roku 

Screenshot_20231209_102553_bimmer-tool.jpg

Screenshot_20231210_103354_bimmer-tool.jpg

Screenshot_20231210_111331_bimmer-tool.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Korekty masz w porządku.  Pomiary robi się na rozgrzanym silniku , biegu jałowym ( na P lub N ) z wyłączonymi wszystkimi odbiornikami ( światła, radio,  klimatyzacja itp. )

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
16 godzin temu, Burza1234 napisał(a):

Korekty masz w porządku.  Pomiary robi się na rozgrzanym silniku , biegu jałowym ( na P lub N ) z wyłączonymi wszystkimi odbiornikami ( światła, radio,  klimatyzacja itp. )

Gdzieś ostatnio na forach widziałem nowa modę na sprawdzanie wtrysków właśnie pod obiążeniem tj. ręczny i D + włączone odbiorniki.

A u Użytkownika525xd ciekawe jest to że np. 1 wtrysk z +0,51, spadło do -0,35.

Generalnie korekty poprawne.

Opublikowano

Korekty na 5 i 6 dokładnie na zero i niezależnie od temperatury na pewno nie wynikają z niezwykle doskonałego stanu tych wtryskiwaczy. Oprogramowanie po prostu ignoruje odchyłki, albo nie są one w ogóle mierzone. Oczywiście wtryski zapewne są bardzo dobre, ale dokładnie "0" cały czas chyba nawet w laboratorium jest nie do uzyskania.

Opublikowano
Godzinę temu, mirkomz napisał(a):

Korekty na 5 i 6 dokładnie na zero i niezależnie od temperatury na pewno nie wynikają z niezwykle doskonałego stanu tych wtryskiwaczy. Oprogramowanie po prostu ignoruje odchyłki, albo nie są one w ogóle mierzone. Oczywiście wtryski zapewne są bardzo dobre, ale dokładnie "0" cały czas chyba nawet w laboratorium jest nie do uzyskania.

Wynik 0 na 5 i 6 cylindrze wynika w moim przypadku stety/niestety z braku tychże cylindrów jako że to silnik z serii 47