Skocz do zawartości

E39 530d automat - przedwczesna zmiana biegu lub spadek obrotów przy przyspieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Nagrałem przyspieszenie 0-100 na moim E39 530d z automatem po lekkim sofcie i martwi mnie to co dzieje się blisko prędkości 100kmh czyli widoczny spadek obrotów na ułamek sekundy tak jakby zmienił bieg na 4 ale zaledwie na 3800obr/min chwilę po wbiciu 3 

Czy to normalne że skrzynia zmienia akurat ten bieg tak wcześnie i można uznać że "ten typ tak ma" czy to zapowiada jakiś problem? Normalnie czwórka chodzi i osiąga na niej normalny punkt zmiany tylko akurat jak przyspieszam z gazem w podłodze to tak się zachowuje. Chyba że to nie jest zmiana biegu

Olej w skrzyni jest niemal przejrzysty, jest go troszkę ponad korek wlewu i skrzynia ogólnie chodzi bez zarzutu. Niedawno robiłem reset adaptacji. 

Filmik:

https://youtu.be/SvzTXhTVa38?feature=shared

Opublikowano (edytowane)

Tak, na drive robi to samo w tym samym miejscu jak jadę z gazem w podłodze

Na trybie manualnym jak dam w podłogę na trójce to też na ułamek sekundy odcina w tym samym miejscu 

Uczucie jest takie jakbym po prostu na chwilę odpuścił gaz i szybko go wcisnął ale bez szarpnięć

Dodam że skrzynia kiedyś była regenerowana jeszcze w Niemczech i korekty na wytryskach jak i przelewy są okej 

Edytowane przez triplebaka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 3.11.2023 o 00:25, triplebaka napisał(a):

Olej w skrzyni jest niemal przejrzysty

Jaki ma kolor? Co to za olej?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Olej jest różowy, pachnie jak zwykły ATF. Trochę ściemniał ale jest nadal przejrzysty i czysty. Ma za sobą za mojej kadencji już z 10k km.

Niestety nie znam jego parametrów bo nie ja go lałem.