Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. Jestem od 2 miesięcy posiadaczem BMW f31 z 2014 r. z silnikiem 320d 163km. Dziś jadąc autostrada około 110 km/h w trybie comfort , przełączyłem dźwignie lewarka w tryb S, skrzynia z redukowała na bieg S6, więc przyspieszałem dalej, skrzynia zmieniła na S7 , a ja dalej przyspieszałem oczekując kiedy zmieni na S8, ale nie zmieniła a ja miałem już na blacie prawie 180 i około 3.5 tys. obrotów. Dopiero po przełączeniu na manual zmieniła na M8 , spróbowałem też przy tych obrotach przełączyć lewarek w pozycje D i skrzynia zmieniła bieg na wyższy (czyli 8). Tu moje pytanie dlaczego w trybie sport nie zmieniła z S7 na S8 ?

Opublikowano

zerknij tutaj, 

nie mam wiedzy, czy dotyczy to w całości F30, szukaj dalej ;)

https://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1526609

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

W DS powinna Ci zmienić z 7 na 8 jak będziesz jechał spokojniej lub przy jeszcze wyższych obrotach. W DS 8my bieg jest traktowany jak "nadbieg". Jak już zmieni na 8 i zaczniesz przyspieszać to jeśli będą spełnione warunki obrotów to od razu zrzuci na 7.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

Opublikowano

Dokładnie u mnie od 2014 nie widziałem nigdy S8 a jeżdżę różnie, gdzieś czytałem, chyba nawet na tym forum, że w trybie sport nie ma 8 biegu w tych rocznikach.

• 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na sport i sport+ wrzuci, ale jak da się lewarek zmiany biegów na lewo, to będzie max 7 bieg.