Skocz do zawartości

325td Jak wyjac silniczek nagrzewnicy e-36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam maly problem padl mi silniczek nagrzewnicy i musze go wymienic (prawdopodobnie szczotki sie wytarly) Ktoredy mam wyjac ten silniczek nagrzewnicy czy trzeba rozbierac cala deske rozdzielcza czy dostac sie do niego od komory silnika przy szybie? czy da rade go jakos wyjac w calosci na zewnatrz .Moze ktos wyjmowal i wie jak sie mam do tego zabrac.przypomne ze chodzi o bmw e-36 2.5td z klimatyzacja.

prosze o jakis dokladny opis krok po kroczku jak mam sie do tego zabrac:)

pozdrawiam

_______

Poprawiłem tytuł. Proszę się zapoznać z formatem tytułowania wątków obowiązującym w tym dziale, bo następnym razem dam ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale nie silnik nagrzewnicy bo nagrzewnica silnika nie ma tylko silnik wentylatora nagrzewnicy.

Wyciąga się go od strony komory silnika i znajduje się pod plastikowym podszybiem. Musisz zdjąs plastik - poszybie a nastepnie jego obudowę plastikową. Wówczas już widać silniczek wraz z wentylatorami. Następnie zwalniasz metalową opaskę i kombinujesz jak go wyciagnąc - nie jest łatwo. Najlepiej zdjąc jeszcze metalowo gumową osłonę co oddziela wentylatory od silnika.

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
mam idenntyczny modela auta równiez z klimą i w zeszlym tygo dogrzebywalem sie do wentylatora zeby go czyms sprysac bo nieraz mi piszczy na wolnych biegach. Nie jest to takie latwe. najpierw treba wyjąc plastikowa kratke od nawiewu (komora silnika) , odkręcic wiązke (plastikowa skrzyneczka przykrecona do tunelu na 2 krety) nastepnie odkrecic czesc tego metalowego tunelu do ktorego przez tą kratke wlatuje powietrze. jest on mocowany na 3 wkretach jeden po lewej stronie 2 po prawej do których jest juz trudny dostęp , zeby odkrecic 1 z nich trzeba wymontowac filtr powietrza wraz z obudowa . , potem trzeba sciągnąc 3 zatrzaski sprezynowe mocujace porywe obudowy (1 na gorze 2 na dole) potem musisz w delikatny sposób sciągnąc drucianą linke która jest zamocowana na obudowie wentylatora odpina sie ją od lewej strony. no i wtedy mozesz sciągnac pokrywe bedziesz widzial wentylator. nie wiem czy go tamtedy wyciągniesz bo nie próbowalem tylko spryskalem wd 40 i skrecilem wszystko spopwrotem. Jesli uda ci sie go jakos wyciągnac to opisz to bo byc moze ja w niedlugim czasie bede musail robic to samo narazie piszczal ale to sa najprawdopodobniej oznaki zuzytych tulejek na wałku wiec naprawa mnie nie ominie.
  • 3 lata później...
Opublikowano

odkopie troszke bo nie znalazłem odpowiedzi a moze ktoś skorzysta

Żeby wyciągnąc to ustrojstwo to dopiero początek :).

Odpinasz wszystkie przewody wraz z wiązką komputera i przerzucasz na druga strone tak by miec dostęp.

Odkrecasz osłony silnika tak bys mógł zdemontowac listwe wtryskową.

Magistrala przykręcona jest na 2 śrubkach i podpięte są dwa przewody paliwowe na poczatku i na końcu + po jednym wezyku podciśnienia.

Zdejmujesz plastikowa oslone podszybia (zatrzaski)od strony kierowcy, demontujesz pióra wycieraczek oraz odkręcasz śruby (klucz 27) trzymające trzpienie mechanizmu wycieraczek. Wsuwasz pod podszybie tak żeby mieć miejsce do wyciagniecia silniczka.

Odpinasz kabelki z silniczka

Silniczek trzyma sie na jednej spince na samym środku. A potem kombinujesz delikatnie jak go wyciagnac :)

Myslałem jeszcze na opcji odkrecenia skrzyni biegów wtedy tył silnika teoretycznie powinien sie troszke opuscic z tyłu ale juz niechciało mi sie kombinowac

Opis do silnika 2.0 z klima, wentylator z podwójnymi łopatkami

Ja miałem przesrane bo miałem lpg itd a tak to wyglądało :

czas hm 6h w moim przypadku

http://img34.imageshack.us/img34/6475/zdjcie062m.jpg