Skocz do zawartości

Temperatura oleju - różnice: Wskażnik vs Ukryte Menu vs BimmerLink

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy, ostatnio "bawiąc się" w różne diagnostyki zauważyłem, że nie zgrywają się temperatury oleju na wskaźnikach w aucie w stosunku do BimmerLinka.

Różnice są dość znaczne i wynoszą ok 20 stopni, tzn. BimmerLink pokazuje o ok 20 stopni mniej podczas rozgrzewania niż wskaźnik a aucie. Temp w ukrytym menu pokrywa się idealnie. Im bliżej temperatury roboczej 90-100 stopni tym te różnice zanikają. Krótko mówiąc BimmerLink pokazuje właściwie o połowę wolniejsze rozgrzewanie się oleju. Wskazówka w aucie idzie dość szybko do góry i byłem zwyczajnie przekonany, ze to klasyczne przekłamanie licznika jednak w ukrytym menu to się pokrywa. wg wskazań w aucie (ukryte menu/wskaźnik) temp oleju i płynu chłodzącego idą niemalże w tym samym tempie do góry. 

W BimmeLinku pokrywa się temp chłodziwa a olej idzie o połową wolniej. 

Czyżby samochód i appka brała odczyty z różnych czujników? Czy się w takim układzie sugerować ?

• Moderatorzy
Opublikowano

Też o tym myślałem.

Wskaźnik i ukryte menu pokrywają się ze sobą ale to wygląda trochę jak połączenie z temperaturą płynu...

Przez OBD jest odczyt bezpośrednio z czujnika temp. oleju.

spacer.png

Opublikowano

Dzięki za odzew. 

Zastanawia mnie z którego czujnika bierze temp komp w aucie bo BimmerLink pokazuje chyba temp w misce, czyli de facto najzimniejsze miejsce.

• Moderatorzy
Opublikowano

Czujnik ciśnienia jest chyba zintegrowany z czujnikiem temperatury, jest w bloku.

spacer.png