Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zbiornik płynu spryskiwacza cieknie po dolaniu płynu lekko poza minimum. Po 3-5 spłukaniach (1-2 sekundowych) zgłasza dolanie płynu, po dolaniu do max płyn wycieka nadkolem.

Wydaje mi się że albo zbiorniczek pęknięty albo coś się wypięło w tej okolicy (być może czujnik poziomu nieszczelny).

Może ktoś poratować zdjęciami jak dobrać się do zbiornika, z tego co widzę to bez demontażu błotnika oraz nadkola się nie obejdzie.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niestety zbiornik jest inny niż w F-kach i nie ma dostępu od nadkola do łączenia wlewu ze zbiornikiem. 
bez rozebrania błotnika raczej nie będzie dostępu do pompki i czujnika płynu.

Poratuje ktoś schematem na którym widać jak rozebrać błotnik, nadkole żeby dostać się do zbiorniczka ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Przejrzałem instrukcję. 

Zbiornik płynu do spryskiwaczy jest po stronie kierowcy , bliżej podszybia. Musisz zdjąć koło,  nadkole.  Następnie odłączyć od zbiorniczka rurę,  którą wpada płyn , odkręcić jedną śrubę zbiorniczka i wyjąć całość z uchwytu .

U mnie też wylewał się płyn,  powodem było rozczelnienie pompki , która zasilała oprysk przedniej szyby.

Gdybyś musiał wymienić pompkę to w moim modelu na pierwszy montaż szedł  CONTINENTAL.  Cena , dwa lata temu,  niecałe 70,- ziko. W ASO jak dobrze pamiętam 250,- ..... 300,- zł.

Edytowane przez Burza1234
Opublikowano

Burza1234 dzięki za informacje, rozumiem że twoja instrukcja jest do G20? Pytam ponieważ w F-kach inaczej jest doprowadzona rura wlewu do zbiornika, w G20 jest od góry w F jest od dołu od dolnej części nadkola.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nie jestem pewny . Bazuję na zdjeciach i opisie w instrukcji.  Po dłuższym zastanowieniu można domniemać, że zbiornik jest po lewej jak i prawej stronie .

Pierwsze zdjęcie pokazuje lewą stronę drugie prawą ???

SmartSelect_20231017_215353_Chrome.jpg

SmartSelect_20231017_215436_Chrome.jpg

Edytowane przez Burza1234
Opublikowano

Dzięki Panowie,

Temat już ogarnięty (no prawie).

zbiornik znajduje się od strony pasażera tam gdzie i wlew, aby się do niego dostać należy:

- zdjąć koło

- zdjąć nadkole 

- zdjąć maskownice / plastik przy korku /wlewie

- odpiąć rurę wlewu od zbiornika (ciężko schodzi ja swoją urwałem) 

- odkręcić śrubę która trzyma zbiornik (znajduje się w jego górnej części)

- unieść lekko zbiornik do góry, wtedy wysunie się z dolnego zaczepu i wtedy wysunąć go w stronę koła

W moim przypadku okazał się pęknięty tuż nad czujnikiem poziomu płynu. Pęknięcie jest wzdłuż uchwytu mocowania w tylnej części zbiornika.

Zamówiłem nowy w ASO 460zł zbiornik i 99zł rurka wlewu.

Jutro mam odebrać graty i będę wszystko składał. W sumie roboty nie jest dużo i co najważniejsze aby wyjąć zbiornik nie musiałem odkręcać błotnika i progu a jedynie nadkole i koło.

Dzięki jeszcze raz. 
Pozdrawiam.