Skocz do zawartości

Schemat elektryczny silnika M54B22 potrzebny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podzieli się ktoś schematem elektrycznym silnika?  jakby co to sekcja czujnik wałka ssący/wydechowy i wału. Czasami jest problem uruchomić błędy  003C1E,003C1F,003C1D raczej nie wierze w usterkę trzech czujników myślę czy coś nie tak z zasilaniem może.  

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

BMW WDS Online (bmwteka.com)

Sprawdź bezpiecznik nr 3 pod maską, na podszybiu z prawej strony samochodu i zobacz czy są poprawne wskazania położenia wału i wałków w programie diagnostycznym.

Edytowane przez Borsuczek

Opublikowano
  • Autor

A jak sprawdzić poprawne położenia wałków i wału w programie? 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Z 8 lat temu miałem problem chyba podobny w M54B30, też błędy od czujników wywalało, jeden na stałe reszta sporadycznie, trochę z tym walczyłem, najpierw elektryk samochodowy tydzień i nic nie znalazł, odebrałem bo rozłożył ręce w końcu, wymieniałem i podmieniałem elektrozawory Vanosa, czuniki na wałkach, znalazłem wiążkę od innego silnnika, puszczałem kable poza wiązką, nic nie pomagało.

Finalnie coś mnie tknęło i się okazało, że wystarczyło przeczyścić wtyczki i podgiąć w nich piny 🥲

Po tej akcji z kolei pojawił się problem wywalania bezpieczników na wiązce koło kompa po deszczu, czy myciu samochodu. Z tym z kolei uporałem się po izolacji kabli z przodu taśmą elekryczną i wymianie peszli na nowe, star kruszyły się w rękach. Chyba jeszcze do mechanika zajechałem na przeczyszczenie mas w komorze silnika.