Skocz do zawartości

Ile wzrośnie spalanie po zmianie opon na szersze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam Bmw 316, ile mi wzrosnie spalanie po zmianie opon z 185/65 na 205/60 ? Znajomy powiedzial mi, ze moze nawet palic przez to o 1 litr wiecej benzyny na 100km , czy to prawda ?!
Opublikowano
bez przesady , jak bys moze zmienil na 225 to owszem , odczul bys spalanie ale przy 205 raczej nie odczujesz, zreszta trudno to tak tez oceniac , zrob 100KM teraz na tych oponach na tej samej trasie i pozniej zrob 100KM na nowych oponach na tej samej trasie . wowczas bedziesz wiedzial w miare dokladnie ile i jaka jest roznica
Opublikowano
w moim przypadku zmiana dotyczyla opon 225 -> 205 powiem szczerze ze roznica calkiem duza jakby auto odrzylo co prawda nie jest tak przyklejone do drogi ale spalanie okolo 1L mniej
Opublikowano
Ja po zmianie z letnich na zimowe (205 -> 185) odczuwam wyraźną różnicę w przyspieszaniu. Samochód jest mniej ospały. Co do paliwa to nie wiem, bo raczej nie obliczam (zawsze pali ok 7 - 11 w zależności jak się jedzie i gdzie).
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
ja zmieniłem teraz z 225 na 195 zimowe auto tak jak by odżyło a na 225 to paliła na pewno więcej niż 1l :mrgreen: :mad2:
BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
Opublikowano

przede wszystkim po dynamice i spalaniu dostajemy gdy zwiekszamy srednice naszych kolek.

wal musi przekazac sile wymagana do osiagniecia jakiejs ilosci obrotow/min na dluzsze ramie (promien - czyli 1/2 srednicy) kola.

jezeli chodzi o zwiekszanie/zmniejszanie szerokosci kapcia to dajmy nawet na to, iz

masz 185 mm

to jest Twoje 100% spalania - dla wygody 10L.

zmieniasz kapcie na 205.

wzrost wynosi 20 mm na kazdym kapciu.

zatem szerokosc opony wzrasta o 10%, ale to nie oznacza, ze opor toczenia wzrosnie o 10%.To nie przeklada sie bezposrednio na spalanie, wiec nie mozesz przyjac iz zwiekszajac kapcie dostaniesz litr na setke wiecej badz mniej.

zyskujesz na przyczepnosci i skroceniu drogi hamowania, tracisz na przyspieszeniu i ew. niewiele na spalaniu.

Opublikowano
przede wszystkim po dynamice i spalaniu dostajemy gdy zwiekszamy srednice naszych kolek.

wal musi przekazac sile wymagana do osiagniecia jakiejs ilosci obrotow/min na dluzsze ramie (promien - czyli 1/2 srednicy) kola.

Beo przecież jeśli ktoś ma załóżmy kółka 15 cali w E36 205/60/15 czyli standardowe i zamieni je na 205/50/17 czyli oryginalny zamiennik to promień sie nie zmieni, mimo że zmieni sie średnica koła tak jak to piszesz. Więc coś mi ta teoria nie gra...

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
wtym przypadku praktycznie średnica koła sie nie zmieni (~9mm) tylko ubedzie sporo komfortu w/g mnie spalania powinno pozostac na tym samym poziomie wzrośnie kiedy dodamy szerkości oponki
Opublikowano

mozna mowic tam o jakims wiekszym zuzyciu paliwa ale mysle ze nie bedzie to roznica az 1l...

na lato mam oponki 225/60/15 natomiast zima 195/65/15 po zmianie nie zauwazam wiekszego zuzucia beny(rozmiar podobny) ale jest roznica np na kierownicy. na 225 duzo ciezej chodzi kiera.

natomiast przyczepnosc i sama jazda jest duzo lepsza na tych szerszych kapciach (poza koleinami)

Opublikowano

to na zimę wychodzi Ci opona nizsza od letniej

coś nie tak w lecie powinna być niższa żeby sie tak nie bujał na gumie

a zimie lepiej wyżej bo w koleinach nie obcierasz felg

liczyłeś to a poza tym chyba widać po zmianie opon

Artur

Opublikowano
to na zimę wychodzi Ci opona nizsza od letniej

coś nie tak w lecie powinna być niższa żeby sie tak nie bujał na gumie

a zimie lepiej wyżej bo w koleinach nie obcierasz felg

liczyłeś to a poza tym chyba widać po zmianie opon

Artur

owszem sa nieco wieksze kupilem je z felami a maja grubo bieznika wiec zal tego nie wyjezdzic.

pozatym zamiennikiem dla 195/65/15 jest 225/55/15 wiec ten profil jest tylko nieco wiekszy.

na feldze 7" zrobil sie z tego bardzo ladny balon co mi sie bardzo podoba :mrgreen:

co do bujania to zauwazylem ze na zimowkach bardziej to czuc.