Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka, czy może mi ktoś proszę przybliżyć temat zrobienia/dokupienia nowego kluczyka do BMW G30. Auto kupiłem od osoby, która je sprowadziła 3 lata temu ze Stanów, BMW przyjechało bez kluczyka, dlatego 1 kluczyk zrobił ten właściciel 3 lata temu tu w serwisie BMW po sprowadzeniu. Jednak ja chciałbym mieć dwa kluczyki, teraz pytanie jak go zdobyć? czy kupić na allegro i programować w serwisie? czy wszystko zlecić dla serwisu BMW i oni to załatwiają od A do Z ? Proszę doradźcie jak to się wszystko zorganizować bezpiecznie i niedrogo.

Model kluczyka jaki mam to ID2a. Kluczyk ten -  dodam na marginesie - jest problematyczny (bateria nowa). Zdarza się często, że mając kluczyk w kieszeni - auto go nie widzi i muszę przykładać do kierownicy żeby złapało. Zamykając auto też trzeba zbliżyć się na 1-2m do auta, bo inaczej nie trybi. Czytałem na forum US identyczny przypadek i człowiek opisał to ze szczegółami i ponoć te z symbolem ID2a mają wadę i należy je zastąpić. W opisanym przypadku użytkownik dokupił nowy kluczyk z symbolem ID21A i problem znikł.

Oto adres artykułu o wadliwym kluczyku z serii ID2A

https://g30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1806256&fbclid=IwAR1PfiZ1WI2VFSHuW35-wA-SpplFybv6wqQ3_YZN8AiCWIDmzFmay2mALqQ

Czy macie jakieś doświadczenia w takim temacie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sugeruje (i tak robię jak potrzebuje):

- idziesz do aso, kupujesz kluczyk. Jak chcesz możesz kupić z gotowym grotem (jeśli nikt wkładki nie wymieniał)

Jak nikt nie kombinował z CAS to masz gotowy do użycia.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Sugeruje (i tak robię jak potrzebuje):

- idziesz do aso, kupujesz kluczyk. Jak chcesz możesz kupić z gotowym grotem (jeśli nikt wkładki nie wymieniał)

Jak nikt nie kombinował z CAS to masz gotowy do użycia.

Serwis liczy od 2000zł do 2485zł za extra kluczyk .... to chore jak dla mnie i raczej nie skorzystam. 

Edytowane przez Mariojr
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
16 minut temu, Mariojr napisał(a):

Serwis liczy od 2000zł do 2485zł za extra kluczyk .... to chore jak dla mnie i raczej nie skorzystam. 

Chore i nie chore.

Ceny wzrosły, kiedyś to było ~1100, później 1300, ja ostatnio brałem za 1800 (miesiąc temu?)

Jednak ma to pewne zalety:

Nie mieszasz w module kluczyków przez co w przyszłości jak zgubisz wszystkie kluczyki to kupujesz nowy i wsiadasz jak do swojego i jedziesz, a nie jakies awaryjne otwieranie, prucie itp.

Dwa ze nie trzeba nic demontowac, zmieniac, przepinac, podpinac

Nikt z zewnątrz nie dopisze sobie kolejnego kluczyka etc.

W Bydgoszczy ktos zawołał 1200 za kluczyk - więc przy 1800zł - tylko 600zł róźnicy, a kluczyk nowy, oryginalny, bez ingerencji w CAS no i spokój.

Opublikowano
53 minuty temu, luk_byd napisał(a):

Chore i nie chore.

Ceny wzrosły, kiedyś to było ~1100, później 1300, ja ostatnio brałem za 1800 (miesiąc temu?)

Jednak ma to pewne zalety:

Nie mieszasz w module kluczyków przez co w przyszłości jak zgubisz wszystkie kluczyki to kupujesz nowy i wsiadasz jak do swojego i jedziesz, a nie jakies awaryjne otwieranie, prucie itp.

Dwa ze nie trzeba nic demontowac, zmieniac, przepinac, podpinac

Nikt z zewnątrz nie dopisze sobie kolejnego kluczyka etc.

W Bydgoszczy ktos zawołał 1200 za kluczyk - więc przy 1800zł - tylko 600zł róźnicy, a kluczyk nowy, oryginalny, bez ingerencji w CAS no i spokój.

A czym możesz proszę podpowiedzieć w którym serwisie za te 1800zł liczą ? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kluczyk do G serii tylko w aso,nie ma jeszcze możliwości dorobienia kluczyka w bdc2 poza aso.

Opublikowano
12 godzin temu, gk tds napisał(a):

Kluczyk do G serii tylko w aso,nie ma jeszcze możliwości dorobienia kluczyka w bdc2 poza aso.

Dziękuje, takiej odpowiedzi oczekiwałem, czy kombinować, szukać, czy jednak przełknąć i zawitać w serwisie, tak też zrobię.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
18 godzin temu, Mariojr napisał(a):

A czym możesz proszę podpowiedzieć w którym serwisie za te 1800zł liczą ? 

BMW Dynamic Motors w Bydgoszczy - 27.04 zamówienie, 05.05 odbiór, dokładnie 1835zł (bez grotu) do G01

12 godzin temu, gk tds napisał(a):

Jak to bywa w tej branży (ale i budowlance)- zostawiłbym auto, a po 8 godzinach gość by powiedział że nie da rady.  

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jest mały update, z dwóch źródeł, a konkretnie serwis BMW w Kownie (Litwa) oraz niezależny elektronik znający markę BMW potwierdzili zgodnie, że trzeba zresetować moduł komfortu i ewentualnie aktualizować soft, wtedy problemy z kluczykiem znikną, rzekomo znają takie przypadki. Za kilka dni zamierzam to zrobić, to napiszę co i jak.  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kluczyk zamówiony w Auto FUS Białystok za 1980zł (bez grota), jest już do odbioru także okaże się czy to wina kluczyka, czy modułu czy jeszcze inne cuda.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kluczyk odebrany, wszystko działa jak należy, także informacje z US forum - to co opisał kolega w linku powyżej potwierdziło się w 100%. Nowy pilot działa super i jest to seria właśnie opisana jako  ID21A.