Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam 316 compakt z 95 roku. Trafiły mi sie AC SCHNITZERy 17, dwie o szerokosci 8 a dwie 9. I tu pojawia sie problem.

Jakie oponki na te o szerokosci 9, w koncu to ponad 23 cm a ja nawet nie marze o założeniu szerokich papci, poniewaz nie chce zamienic, tak już mułowatego, autka w taczke która pali nie wiadomo ile :shock:

Pozatym kumpel mówił coś o tym ze 316 maja słabszy most, nie wiem czy to prawda :?

Jak ktos ma takie fele to prosze o sprawozdanie. Napiszcie tez czy da sie na to naciągnąć 205 albo jeszce lepiej 195?

Jakie et? Wszyscy mówią że 35 bedzie spoko. :cool2:

I co ze spalaniem? Ja gazu nie mam i nie chce zbankrutowac :|

Za każdą konstruktywną odpowiedz szerdeczne dzięki.

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

ET to chyba felga wyznacza wiec za duzo do gadania nie masz ... no chyba ze zalozysz dystanse - bardzo odradzam tego typu rozwiazanie. Most lekko sie bedzie meczyl ale niewiele wiec tu nie ma obaw ... 205 na 9 calowa felge - porazka tak jak 195 na 8 calowa. Do tego maly profil zakladajac ze masz seryjne zawieszenie nie wspominajac o jakims obnizonym ... wobec tego poszukaj cen opon to moze zmadrzejesz i wybijesz sobie te felgi z glowy :) Jesli juz ceny Cie nie wystrasza opon to polecam ceny zawieszenia ktore na takiej duzej feldze i malym profilu na naszych drogach bedzie do wymiany co pol roku.

A moze mi kolega sprzeda do e34 ?:)

p.s. nie chce Cie zniechecac zeby samemu te felgi kupic ale naprawde ja nie widze tutaj sensu.

Opublikowano

Czy Ty na prawdę chciałbyś wrzucić 195 lub 205 na 9 calową felgę :?: :duh:

Lepiej zanim kupisz te fele to zadzwoń do pierwszego lepszego gumiarza i zapytaj się jakie powinny być opony na takiej feldze.Rozmiar 9 cali to według mnie oponki 225-255, ale mogę się troszkę mylić.

Ja mam 235 na 8 calowych felach i pasują idealnie, zima 225 na 7 calach i też jest idealnie.

Właśnie sprawdziłem w katalogu jakie rozmiary opon powinny być w compactcie i wyszło mi,że przy 17 jest fela 7,5 lub 8 cala.

Dedykowane rozmiary opon to od 205 do 235 dla 7,5 cala i 215 do 245 dla 8 cali.

Więc chyba widzisz, że 9 cali i gumy 205 to :duh:

Opublikowano

9 cali to około 22,5 cm szerokości, a opona 205 ma 20 cm szerokości. Naciągnąc się da, ale...

Znienawidzisz 316 na takich felgach, mówię oczywiście o komforcie i sprawnym poruszaniu się.

Opublikowano

Wszyscy widze odradzaja takie kapcie na takich felach..... ale jak ma byc GERMAN STYLE :D

Mialem w E30-tce 205/50 na 9 calowej feldze (oponke trzeba bylo "wszczelic") wymuszone to bylo tym ze szersza oponka wadzila o blotnik , probowalem z innymi oponami i kazda szersza obcierala :mad2: a przy 9x16 ET15 w E30-tce z taka oponka bylo idealnie Nie odczulem znacznie spadku komfortu jak pisze Jakub ( z przodu mialem ten sam rozmiar oponki ale na 7,5 calach), ale auto mialem mocno utwardzone i na konkretnej glebie :mad2: :mad2: Teraz juz bym sie nie odwazyl na takie posuniecie.......

Tak na marginesie jezeli ET tych felg 9 calowych do E36 bedzie mniejsze niz 40 to mozesz miec problem :doh:

p.s. takie FELE do 316 :mad2: :twisted2:

Opublikowano
8,5 cala z ET 35 to jest maxx jaki mozna wsadzać do E36 potem juz zaczyna powoli obcierać

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Ja mam 205 na 8 calowej feldze (przód) i bardzo ładnie to wygląda, opona jest w sam raz naciągnięta. Komfort no cóż... taki jak na 17" w Polsce. Trzeba tylko uważać na większe krawężniki, najpierw wjeżdzasz felgą, potem oponą... :twisted: