Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

mam problem z kodowaniem mojego F30.

Chciałem je zakodować przy użyciu VO Coding w E-Sys, i jak na razie zakodowałem:

853 -> 8A1 (Język Angielski -> Polski)

697 -> 698 (DVD code 1 -> 2)

548 (Licznik w kilometrach)

Jednak jeszcze zostało parę rzeczy do dokodowania, a mianowicie, w radiu nadal mam przeskoki co 0.2 jak w radiu amerykańskim, i nadal nie zakodowałem tylnej lampy przeciwmgielnej + w Bluetooth Audio przestały się wyśweietlać nazwy piosenki, autora, albumu oraz okładka albumu.

Chciałem się więc spytać czy istnieje sposób na zakodowanie i naprawienie tego wszystkiego w łatwy sposób (przez VO, np zmiana typu 3B37 na 3B51 i usunięcie opcji 645), czy zostaje tylko kodowanie FDL.

Na którymś z forów znalazłem informację że żeby Radio, RDS i informacje o ruchu drogowym działały poprawnie trzeba zrobić kodowanie na Australię???

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Karol

Opublikowano
Zmieniasz vo i później kodujesz odpowiednie moduly i wszystko będzie dobre jak nie dasz rady mogę ogarnac to zdalnie pisz pw
  • Lubię to 1
Opublikowano
Witaj radio ustaw australię częstotliwość szukaj w hu nbt FM deemphasis zmień z 75 na 50 , tylne przeciw mgielne trzeba uwolnić przycisk i kodowanie ( nie robiłem ktoś zdalnie to zrobił )
  • 1 rok później...
Opublikowano

ostatnio adaptowałem swoją F30 więc zostawię na przyszłość

Radio EU
HU_ENTRY /CIC/NBT  3002   AUDIO_TUNER_TRAFFIC  RADIO_COUNTRY US -> ECE 

HU_ENTRY /CIC/NBT  3002 FD_DEEMPHASIS 75us -> 50us

wyłączenie side marker
3-FEM_BODY 3063 MAPPING_SIDEMARKER_L_OUTPUT off -> fra_v_l
4-FEM_BODY 3063 MAPPING_SIDEMARKER_R_OUTPUT off -> fra_v_l

aktywacja lewej lampy przeciwmgielnej

FEM_BODY 3060 NSL_Verbaut Verbaut Nitch -> Verbaut 

REM 3063 Mapping_Nebelschlussl_L_output nsl_l -> off 

REM 3063 Mapping_Nebelschlussl_L_Function nebelschlusslicht -> nebelschlusslicht

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a mam pytanko f 15 jak rozdzielić stopy od kierunków mam przerobione lampy ale z nich wychodzą plusy w body w klapie mam też przerobione ale z nich kabelki nie wychodzą i jak to rozdzielić i włączyć w klapie kierunki ktoś to robił ?  

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 6.11.2024 o 19:11, ati128 napisał(a):

i jak to rozdzielić i włączyć w klapie kierunki ktoś to robił ?  

Moja x3 g01 miała uszkodzoną tylną klapę i zbite wszystkie lampy z tyłu.

Dokupiłem komplet eu, Ale nie udało mi się tego do końca dobrze zakodować (chyba wymaga to jeszcze podłączenia el. poza kodowaniem).

Efekt jest taki, że u mnie świecą kierunki w klapie, a nie świecą zewnętrzne, a zaraz po włożeniu tych lamp przy hamowaniu świeciły się też kierunki.

Kombinowalem najpierw BimmerCode, a później i esysem, ale jakoś nie udało mi się tego zrobić, a później miałem inne zmartwienia i póki co się poddałem.

Już dawno już się tym nie bawiłem ale może wrócę do tematu, bo właśnie wracam z dłuższej trasy i 2 rzeczy mnie zdenerwowały. Abstrakcyjnie wysoka temperatura nawiewu z tyłu, pomimo ustawienia 16 st oraz brak automatycznej zmiany częstotliwości radia. 

Jak ktoś wie co dokładnie przestawić żeby to chodziło jak należy to proszę o info. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W obu przypadkach bardzo możliwe, że konieczne jest dołożenie dodatkowej instalacji elektrycznej do tylnych lamp.