Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam E46 2001r 320D 136KM po zakupie auta spalanie było w granicach 6-7 l/100 i nieznacznie się wachało zdecydowałem się na chiptuning auto ma 175KM po tym komputer przez 2 miesiące wskazywał 7,2 l baz jakich kolwiek zmian trzy dni temu coś się odblokowało komputer wskazuje 13-15 l/100 i często sie zmienia :cry: :cry: ps.firma podawała żepo zabiegu spalanie spadnie o ok.0,2-0,3lna100 :?: :?:
Opublikowano

a zmierzyles sobie poprzez tankowanie na Full i przejad jakiesj drogi pozniej dotankowanie?( ekonomizer moze nie pokazywaz wartosci zeczywistych) ale i tez przyczyna moze lezec w usterce jakiesj innej czesci( np. jak pada sonda lambda to spalanie wzrasta 2 krotnie-tak ejst w e36 wiec czemu by nie w e46?! moze to sonda)

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano
zatankuję i sprawdze a jeżeli to sonda to chyba już wcześniej coś musiało być nie tak skoro przez długi czas 7,2 niezmiennie
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
mój w trasie spala max 5,8L/100 ale przy ciężkiej nodze bo zdarzyło mi się raz , że spalił 4,8L/100 na trasie 400km bo jechałem z teściami więc piórko na gazie :mrgreen: ogólnie ostatnio robię trasy Kraków-Jelenia Góra i daję mu ostro w gaz / trasa A4 / i nie mogę przekroczyć 5,6 L/100 a tankuję dopiero po 800 km bo zaświeca juz rezerwa ale i tak jeszcze dobre ponad 100km bym zrobił - bmw 320d T / tiptronik / 150KM
Opublikowano
Ja również ta sama trasa - głównie Kraków - Wrocław ale prędkosć staram się utrzymywać 150 na tempomacie jak jest taka możliwosć bo TIRy strasznie blokują lewy pas - spalanie wtedy śr 5,6 ale mam 2.0d
Opublikowano
Moj w jezdzie miejskiej (krotkie dystanse, ciagle gaszenie i zapalanie silnika) spala ok 9l. Automat powinien brac wiecej...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
mój, pisząc wyżej o spalaniu z kompa 5,6l/100 oszukuje , sprawdziłęm ostatnio tankując 2x pod korek i wyszło mi ok.7 litrów w trasie ale przy prędkościach srednio 160km/h na A4 - więc wymaga kalibracji - to 5,5 to pic na wodę i tak myslałem bo 150 koników tez musi się czymś posilić
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
moje 330xd w automacie w miescie pali (jeszcze nie wymienialem oleju i filtrow a juz czas) 11l max przy mojej jezdzie :).
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ciekawe ile teraz mi wejdzie do baku :mrgreen: ok 600km i non stop z przyczepką , 1/2 km z załadowaną czyli 700kg łącznie i 1/2 z pustą czyli ok 200kg no i plandeka na 1metr wys - jutro będę wiedział - 10% miasto reszta trasa :D bo po chipie jeszcze nie sprawdzałem
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam serdecznie,

bede bardzo wdzieczny za pomoc w znalezieniu przyczyny w za wysokim spalaniu mojego auta. Rocznik 2000, przebieg ponoc maly, ale nieistotne, gdyz auto sprawdzone, wszystko gra i spiewa. Na poczatku palil za duzo, bo walniety byl przeplywomierz powietrza natomiast teraz zachowuje sie SUPER dziwnie... mianowicie w momencie kiedy zrestartuje komputer przy stalej predkosci i przy rozgrzanym silniku pokazuje ladne spalanie, przypuszczam ze prawidlowe, np. 80km/h ok. 6-7l, moge sie tak przejechac kilkanascie km i jak tylko sie zatrzymuje np. na swiatlach spalania zaczyna systematycznie rosnac i to w szalonym tempie az do 18l!!!! Inaczej - w miescie moge zrestartowac kompa w jezdzie miejskiej i spalanie od razu wskoczy na 15-18 l! i nie ma sily tego zbic. Moge sie rozpedzic troche pojezdzic ze stala predkoscia, wtedy znowu spada, ale jak tylko sie zatrzymam zacznie rosnac do 18l.

Mam wrazenie, ze nie jest to normalne zachowanie auta. Wyglada to tak, ze jak tylko ma niskie obroty, to zaczyna go zalewac benzyna. Niestety to sie potwierdza w spalaniu z baku. Trasa super, miasto dramat, 18l/100 przy spokojnej jezdzie!

Czy ktos moze mnie nakierowac gdzie moze byc przyczyna?

Czy mozecie w swoich autach porobic takie testy i dac mi znac, jakie macie wskazanie po resecie w miescie!?

pliz. kurcze auto piekne, a radosc ciezko czuc przy takim spalaniu!

co to moze byc?

ms

• 1 rok później...