Skocz do zawartości

Bmw e91 [320d] Ściąga na prawą stronę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

Mam spory problem ze ściąganiem auta na prawą stronę + kierownicą, która jest minimalnie przekręcona w prawą stronę. Dodatkowo mam wrażenie że auto bardziej pływa na różnego rodzaju koleinach/dziurach niż to było na zimówkach (205/55/16). Letnie koła na których występuje problem są rozmiaru 225/45/17 z czego 2 kapcie na tylnej osi są nowe, a 2 z przodu raczej mają się ku końcowi (około 4mm bieżnika).

To co zrobiłem do tej pory:

- zamiana tylnych kół na przód

- zmiana prawego koła z lewym

Bez rezultatów

Pytanie co proponujecie sprawdzać w następnej kolejności ? Zbieżność i zawieszenie ? Mogę jeszcze spróbować założyć komplet innych felg 17 aby zobaczyć czy z innymi kołami taki sam problem wystąpi.

Opublikowano
Zrób wycieczkę na stację kontroli niech sprawdzi na szarpakach. Jak nic nie znajdzie to geometria zawieszenia do zrobienia.
Opublikowano
  • Autor

Na szarpakach byłem tydzień temu (przegląd mi robili) i teoretycznie nic nie znaleźli. Dla pewności mogę podjechać jeszcze gdzieś żeby zweryfikować.

Geometria + zbieżność ? W jakiś sposób da się zweryfikować maglownice?

Opublikowano
  • Autor

Aktualizacja:

Założyłem komplet innych kół zimowych 17 cali (225/50/17) i jest minimalnie lepiej. Dalej ściąga samochód w prawo ale nie trzeba go aż tak mocno kontrować kierownicą. Bicia na kierownicy także brak i nie pływa na koleinach.

Druga sprawa, podczas wymiany kół podniosłem całą przednią oś i poszarpałem trochę za koła: prawe ma minimalny luz zarówno w pozycji na wprost jak i przy maksymalnym skręceniu kierownicy w prawo. Lewe ma także minimalny luz, ale tylko przy skręcie kierownicy w prawo, na prosto nic nie wyczuwam). Wydaje mi się że luz był z okolicy drążka lub samej maglownicy.

Opublikowano
  • Autor
Jest sens ustawiać geometrię lub zbieżność jeśli mam minimalne luzy na maglownicy ? Czy najpierw dodatkowa weryfikacja maglownicy i ewentualna naprawa ?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Krótka aktualizacja tego co udało mi się do tej pory zrobić, niestety bez pozytywnych rezultatów:

- regeneracja maglownicy i wymiana drążków kierowniczych + końcówek drążka (na listwie w maglownicy były już luzy i dodatkowo wymienione zostało jakieś łożysko + płyn do wspomagania)

- sprawdzone zawieszenie, luzów brak (natomiast podczas pokonywaniu zakrętów jak wjadę na koleinę to słychać takie głuche stukanie z prawej strony)

- zrobiona zbieżność + geometria (wszystkie parametry na zielono oprócz ustawienia kąta prawego tylnego koła (-2,01). Nie dało się go wyregulować, był jakiś problem ze śrubą

- wymienione 2 przednie opony na nówki sztuki hankook

Auto podczas hamowania na nierównościach pływa niesamowicie, właściwie nie do przewidzenia jest w która stronę kontrować kierownicą… przy jeździe na wprost dalej ściąga na prawo (w 300m na autostradzie jadąc lewym pasem jestem w stanie zmienić pas jak puszczę kierownice + drgania przy około 80km/h). Normalnie odechciewa się jeździć autem… może ktoś jednak ma jakąś radę co dalej ?

Opublikowano

Chyba nie masz na myśli kąta 2 stopnie, takich wartości to raczej nie osiąga się ani na pochyleniu, ani na zbieżności!

Dlaczego zignorowałeś tę wartość?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Tyle prawe, do sprzwdzenia, a pewnie i do wymiany tuleja płwająca. Jak bujasz samochodem to nie skrzypi przy prawym tylnym kole?

Jeśli masz wszystko sprawne i samochód nie był bity to powinno dać się geometrię ustawić bez problemu. I tak, pochylenie tylnego koła może mieć wpływ na pływanie samochodu dając odczucie problemu z przodu.

Opublikowano
  • Autor

Tutaj zdjęcie parametrów po ustawieniu geometrii:

https://files.fm/u/uzb9cndyb

Nic z tym wahaczem nie było robione bo mechanik stwierdził że nie ma luzów i że ta wartość nie powinna mieć aż takiego znaczenia dla ściągania auta na prawą stronę. Czy słusznie to nie wiem.

Jeśli chodzi o tuleje pływającą to chodzi o nr 3 ze schematu poniżej ? Faktycznie po tym jak robili geometrię to prawy tył skrzypi.

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=UY11-EUR-10-2011-E91N-BMW-320d&diagId=33_1230

Opublikowano
  • Moderatorzy
Trochę się zawias w 3 pokomplikował od e46 :D Ale tak, tuleja 3 wygląda na pływającą co lubi skrzypieć. Ale może ktoś kto się zna lepiej na tej serii się wypowie dla pewności.
Opublikowano
  • Autor

Myślę że mogę się podjąć wymiany tej tulei pytanie czy nie zrobić od razu czegoś jeszcze skoro potem i tak prawdopodobnie trzeba zrobić ponownie geometrię.

Jakieś inne sugestie co oprócz tej tulei należałoby jeszcze sprawdzić ?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o pochylenie to nie ma faktycznie tragedii, jednak może to świadczyć o uszkodzonej tulei.

A czy było dobrze, nie robiłeś wcześniej czegoś z zawieszeniem, co wymagało rozebrania, lub wyjęcia kolumny?

Pomierz ile wystaje z piasty, dół amortyzatora z prawej i lewej strony, obejrzyj dokładnie sprężyny.

Opublikowano
  • Autor

Przy zawieszeniu nic nie robiłem, nie kojarzę także żebym wpadł w jakąś większą dziurę itd. W niedziele/poniedziałek wjadę na kanał i dokładnie obejrzę amortyzatory i sprężyny jak sugerujesz. Zużyta poduszka amortyzatora lub sam amortyzator mogą dawać takie objawy ? Teoretycznie podczas przeglądu oba przednie miały po około 65%

Jedyne co było robione w aucie po zakupie to wymieniony został kompletny rozrząd w zimę.

Opublikowano
  • Autor
Być może znalazłem przyczynę, mianowicie prawe koło (zwrotnica) jest przesunięta bliżej nadkola (od strony drzwi pasażera) o jakiś 1cm względem lewego koła. Z tego co się orientowałem to nie idzie tego w żaden sposób wyregulować i pojawia się pytanie czy to kwestia macpersona czy może któraś tuleja wahacza zdechła ?
Opublikowano
Możliwe, że tuleja wahacza wleczonego.
Opublikowano
  • Autor
Który to dokładnie wahacz ze schematu ? Chodzi o jeden z dwóch które dochodzą bezpośrednio do zwrotnicy ?
Opublikowano
  • Autor
Który to dokładnie wahacz ze schematu ? Chodzi o jeden z dwóch które dochodzą bezpośrednio do zwrotnicy ?
Opublikowano
  • Autor

Cały wahacz #9 wymieniony (zbieżność, geometria jeszcze nie zrobione) ale poprawy brak. Powiedziałbym nawet że wibracje na kierownicy które były wcześniej minimalnie odczuwalne przy 80km/h teraz zdecydowanie bardziej czuć… tracę powoli cierpliwość do tego auta