Skocz do zawartości

BMW F30 318i B38 WBA8E31030A059670

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

zastanawiam się nad tym egzemplarzem f30 318i https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-zadbany-sport-line-od-lekarza-salon-pl-serwis-bmw-polift-ID6F8xvl.html

Właściciel wymieniał olej co 25kkm, aktualnie przebieg to 88k, więc auto miało tylko 3 wymiany oleju silnikowego, do aktualnej wymiany zostało 10k, więc by się pokrywały dane.

Co sądzicie o tych wymianach oleju, nie będzie z tym silnikiem niespodzianek w przyszłości przy takich wymianach, osobiście mam trochę mieszane odczucia.

Edytowane przez ListeR

Opublikowano

Właściciel wymieniał olej co 25kkm, aktualnie przebieg to 88k, więc auto miało tylko 3 wymiany oleju silnikowego, do aktualnej wymiany zostało 10k, więc by się porywał dane.

Co sądzicie o tych wymianach oleju, nie będzie z tym silnikiem niespodzianek w przyszłości przy takich wymianach, osobiście mam trochę mieszane odczucia.

To chyba i tak wymieniał o 5k wcześniej niż podaje interwał co 30tkm?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

VIN: WBA8E31030A059670

Wpisz nr VIN do tytułu.

Zbyt wielu miłośników silnika B38 na forum nie znajdziesz.

Dlaczego?

Bo ten napęd nie koresponduje z wyobrażeniem o marce.

Tak, Wiem. Że ekologia, że mało pali, że zaraz wszystko będzie 3-cylindrowe, hybrydowe, elektryczne.

To wszystko STEREOTYPY.

B38 jest na rynku wtórnym po prostu tańsze i ma deklarowane mniejsze przebiegi.

Ta sztuka teoretycznie wygląda dobrze.

Ale dobrze radzę - nie posługuj się tymi stereotypami i jak kochasz motoryzację oraz chcesz BMW? - dołóż i poszukaj B48 lub diesla.

A jak chcesz jeździdełko? - poszukaj w innej marce.

Edytowane przez miczek.mk

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Opublikowano
  • Moderatorzy

Właściciel wymieniał olej co 25kkm, aktualnie przebieg to 88k, więc auto miało tylko 3 wymiany oleju silnikowego, do aktualnej wymiany zostało 10k, więc by się porywał dane.

To chyba i tak wymieniał o 5k wcześniej niż podaje interwał co 30tkm?

Interwał nie jest sztywny, im więcej miejskiej jazdy tym bliżej do 20tkm.

Opublikowano
  • Autor

miczek.mk dzięki za opinie, ale ja szukam auta do typowej jazdy miejskiej, dojazdy do pracy, przedszkola itd. Nie widzę potrzeby dokładania 20k zł do B48, nie poczuje tej radości i różnicy z jazdy o której mówisz stojąc w korku czy jadąc od światłe do świateł.

Uważam, że F30 z B38 i AT to może być fajne "jeździdełko" Oczywiście mam na orbicie też inne auta, w sumie to jedno, ale każde ma swoje plusy i minusy.

B38 jest z tej samej rodziny co B48, stąd też złożyłem pytanie odnośnie wymian oleju tutaj, może ktoś przez pryzmat B48 coś powie, myślę głownie tu o kondycji rozrządu przez tak rzadkie wymiany oliwy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kolega Miczek ma rację. Trójka z tym silnikiem to jest porażka. Z taką mocą do miasta lepiej wziąć np. minivana serii 2. Jest praktyczniejszy, łatwiej dzieciaka przypiąć, wrzucić wózek i zakupy. Gdybyś chciał odsprzedać tą trójkę, to ja nie wiem kto to kupi i za ile?