Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od niedawna mam bmw e36 1.8 z 92 roku silnik m40 mam kilka problemow : bardzo ciezko dzialajacy pedał gazu co mozna z tym zrobic probowalem go smarowac wd40 ale nie pomaga, kolejna rzecz to spalanie na trasie przy predkosci do 120km]/h i obrotach do 3000 pali ok 8 litrow ale na miescie obroty max do 3000 pali ok 15 l jak mocniej przycisne to nawet 20 l spali czy to normalne ? jeszcze jeden problem to taki ze samochod bardzo slabo zbiera sie z 1 potem juz jest ok a jesli bardzo delikatnie dodaje gaz to strasznie nim szarpie .Bardzo prosze o pomoc :modlitwa:
Opublikowano

po pierwsze poszukaj korzystajac z opcji szukaj

po drugie , przyblizone spalanie bedziesz znal jak Ci komputer policzy, jak nie masz komputera to samemu musisz zalac do pelna i po przejechaniu 100km wrocic na stacje i zatankowai i sie dowiesz jakie masz spalanie. Ten licznik pod obrotomiezem zwany ''Ekonomizer'' to jest gadzet.. jest nie dokladny, glownie po to abys zdal sobie sprawie ze jak go pilujesz to spala ci 20++ litrow. A co do tego ,ze rosnie do 20+ litrow przy przyspieszaniu to chyba normalne, jak by polo 1.1 mialo ekonomizer to tez przy ruszaniu czyli pierwsze biegi (1 ,2 ) spalalo by b.duzo. auto najwiecej pali przy przyspieszaniu=najwieksze obciazenie silnika. co do pierwszego biegu to mam ten sam problem. mam 1.8is 140 km a prawie nie moger dynamicznie ruszyc tym autem.. bo sie dlawi itp.. bo 2 3 4 5 juz sa ok ale jedynka to koszmar.. musze sie koncentrowac aby ruszyc nie jak Kangur.

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano
nie moge nic znalezc w opcji szukaj .nie chodzi mi o ekonomizer nie patrze na niego bo chyba bym sie zaplakal tankowalem do pelna i wten sposob sprawdzalem
Opublikowano
To sprawdzna spokojnie jeszcze raz mi pali ten sam silnik około 13 -14 gazu wiec benzyny ok 12 w miescie oczywiście. Co do biegówto trzeba wyczuć je choć nawet 1.8 potrafi z 2 ruszyć bardzo dobrze i stówe masz po kilku chwilach. Co do ciezko pracującego pedału gazu to nie jestem ekspertem ale moze Ci sie poprostu zdaje. Swoją drogą jak patrze jak chodzą pedały w np mondeo czy choćby lanosie to ja nie wiem jakby na wacie byłu ustawione. Sprawdz sobie filtry płyny klocki hamulcowe może nieco są krzywe tarcze, zimówki moga nieco wpływac na spalanie, może jakiś buc zalał Ci go olejem mineralnym. Sprawdz wszystko doprowadz do prządku i bedzie napewno dobrze i ładnie.
Opublikowano
Sprawdzalem nadal pali jak smok a gaz bardzo ciezko dziala jezdzilem innym bmw i tylko u mnie tak jest nie wiem jak sie do tego zabrac zeby dziala luzniej ktos ma jakis pomysl ? wszystkie plyny i filtry wymienilem olej to castrol 10w40
Opublikowano

wg instrukcji spalenie E36 318 to :

miasto 10,8 l/100

poza miastem 6,2 l/100, itd ... 7,9 l/100

a z tego co mi mówił kumpel który miał 318 to jego nie paliła poniżej 10 l/100

a potrafiła spalić i 12 jak troszke przydepnoł

silniczek nie za duży a buda troszke waży :)

hmm jak dlawi silnik to tez nie jest normalny objaw hmm może podlącz go pod kompa , może trza podjechac do jakiegoś fachowca hmm

zajrzyj do sekcji polecane warsztaty :)

pozdro Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
na kompie pokazuje mi blad sondy lambda kasuje go i nie ma roznicy nie wiem czy jest sens wymieniac skoro auto na trasie pali ok7-8 litro tylko w miescie spalanie wzrasta jak przycisne zjada do 20 litrow jak jezdze do 3000 obrotow pali ok 14-15litrow sam nie wiem co z tym zrobic ....
Opublikowano

Sonda lambda podstwowa przyczyna wilczego apetytu samochodu............sam sobie odpwoiedziales, lecz kasacja jej bledu nic nie da-ona umiera i musisz ja wymienic.Ona podaje ci zle pomiary do komutera a ten z koleji daje za duzo paliwa i w efekcie "zalewasz go benzyna i sie muli.Wymien sonde- to bez gadania-auto bedzie ci wdzieczne

co do pedalu gazu-popatrz przy przepuistnicy czy cos nie zapieklo sie.

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano
ok dzieki tylko jeszcze jedno pytanie kupic orginalna sonde ? czy zamiennik , 350 zl tyle mi powiedzieli za sonde boscha w sklepie czy na śląsku można kupić taniej okolice zawiercia
Opublikowano
Zawsze możesz rozejrzeć się za używką o ile nie masz kasy :P

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

E36 318TDS '97 :)

Teraz:

????

Różnie to było ale z BMW do końca :D

Opublikowano

wydaje mi sie że zabawa w używki nie ma sensu jesli chodzi o sonde

ja kiedys kupilem do golfa silnik krokowy i sie rozsypał po miesiącu, nowy miał gwarancje i chodził ...............:) sprzedałem autko i nadal chodzi :)

polecam serwis Boscha w Czestochowie Robert Anioł on mi robił w golfie i było git :)

pozdro Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
mialem to samo pojechalem na diagnostyke wsykoczyla sonda skasowany blad podjechalem za 3 dni blad juz nie wyskakiwal ale nadal mulilo ayutem kupilem sonde boscha zamontowalem i zupelnie inne autko, spalanie z 15litrow spadlo na 9. objawy mialem takie same na 1 do 3 tys obrotow ledwie sie toczylem potem szarpniecie i jechala czulem pod pedalem jakby zalewalo benzyna no i tak musialobyc skoro 15litrow palila teraz juz jest wszystko ok.