Skocz do zawartości

Pobór prądu na postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam pobiera mi prąd w aucie przez duży bezpiecznik nr7 - 50A w schowku . Podpowie ktoś od czego on jest na schemacie napisane jest zundanlasselektronik, tłumacz pisze że to jest wyżarzanie elektroniki, ale mi to nic nie mówi. Proszę o pomoc :D
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bezpiecznik zasila główny moduł w aucie CAS w skrócie Car Access System - ten moduł monitoruje całe auto .

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=376413&start=0

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
  • Autor
Czyli jak sprawdziłem pobór prądu na wszystkich bezpiecznikach i są skoki od 0.02mA do 0,35 mA tak jakby mniej więcej co minutę się coś wybudzało , dopiero jak wyjmę F7- 50A to jest spadek do 0,02 mA i i tak zostaje ,to CAS do wymiany czy nie koniecznie ?
Opublikowano
Gdyby coś się wzbudzało to miałbyś skoki powyżej 10A. Ja też tak szukałem złodzieja prądu a okazało się, że akumulator dokonał żywota (opad masy). Jak masz możliwość podmiany akumulatora to zacznij od niego.
Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...
Opublikowano
  • Autor
No właśnie akumulator ma 4 lata , i może tak być kolego że kwalifikuje się do wymiany
Opublikowano
Auto nie musi się całkiem wybudzać, żeby pobierać prąd w spoczynku. Mam ori akumulator i ma 10 lat a nadal mocny. Miałem podobne problemy. W moim przypadku było tak że raz pobierał prąd raz nie. Czasami akumulator trzymał trzy dni a czasem tydzień i więcej. Ciężko było mi zdiagnozować usterkę, bo była sporadyczna, ale w końcu znalazłem i winowajcą okazał się moduł klamki komfort acces. Jeśli masz pobór prądu w spoczynku to na desce powinien pojawić się komunikat o wysokim poborze prądu i ikonka auta na podnośniku w kolorze żółtym.