Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje BMW ma tylko 20 tys. przejechane a dzisiaj dwa razy przy podjeżdżaniu pod górkę i dodaniu gazu samochód stracił moc ,zaświeciła się żółta kontrolka z kluczem francuskim i komunikat awaria napędu. Potem przy spokojnej jeździe , bez gwałtownego dodawania gazu wszystko zgasło. A w listopadzie 2022r wymieniałem olej i wszystkie filtry.

Co to może oznaczać ?

Opublikowano

Dziś trochę go przegoniłem i nic się nie wyświetliło.

Dodam ,że wczoraj tankowałem i po przejechaniu jakiś 5 km wyświetlił się ten komunikat.

Może była to wina paliwa i jakiegoś zanieczyszczenia :?:

Jeżeli tak ,czy możliwe jest ,że to coś w paliwie "przeleciało" przez cały układ bez żadnej szkody :?:

Opublikowano
Masz 20kkm. Przy takim przebiegu na pewno masz jeszcze gwarancję, więc przede wszystkim wizyta w ASO. Jak nie tankujesz u Ździśka w stodole, to skąd syf? Chyba, że jeździsz na oparach, a ostatnie paliwo jakie wlałeś to było spuszczone z kosiarki ;)
Opublikowano
Masz 20kkm. Przy takim przebiegu na pewno masz jeszcze gwarancję, więc przede wszystkim wizyta w ASO. Jak nie tankujesz u Ździśka w stodole, to skąd syf? Chyba, że jeździsz na oparach, a ostatnie paliwo jakie wlałeś to było spuszczone z kosiarki ;)

Gwarancja była na 24 miesiące i niestety skończyła się w grudniu :roll:

Wizytę w ASO oczywiście planuję , ale mogę tam pojechać dopiero za tydzień. Na ASO niestety muszę brać urlop , bo do najbliższego mam 120km :|

Opublikowano
To tym postem niewiele wniosę, ale należą się przeprosiny bo wyskoczyłem z japą... :) Osobiście bardzo wątpię by było to zanieczyszczenie. Pewnie wypadałoby odczytać błędy i to mogłoby być jakąś wskazówką.
Opublikowano
Miałem ten sam komunikat i spadek mocy - co ciekawe też po jakimś czasie moc wróciła do normalności. Okazało się, że była to awaria turbo. ASO naprawiło na gwarancji beż żadnych problemów.
Opublikowano

Ahhh te turbiny w G20.

Śpieszmy się je kochać, bo tak szybko odchodzą....

Moja siadła przy 37300km, zjadła z litr chłodziwa bo się rozszczelnił kołnierz chłodzący.